RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marianne Borgen (SV)


 
 

Hva vil du gjøre for å redusere forskjellene mellom øst og vest?

– Det er store sosiale og økonomiske forskjeller mellom befolkningen øst og vest i Oslo. Den viktigste grunnen til at flere folk i Groruddalen og på Søndre Nordstrand har det vanskelig er fattigdom, og fattigdom henger først og fremst sammen med utdanning og arbeid.

Del på Facebook

SJEKK HVORDAN DE ANDRE PARTIENE VIL STYRE OSLO HER

– Derfor må Oslo kommune drive et aktivt arbeid for å hindre at barn blir tapere i skolen. Det gjør vi ved å sikre at alle barn kan norsk når de begynner på skolen og at skolen er lagt opp slik at alle blir sett og får hjelp på sitt nivå. Derfor vil SV at alle 3- 4- og 5-åringer i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst får tilbud om gratis halvdagsplass i barnehagen.

– Det er også viktig å legge til rette for at voksne kommer inn i arbeid og ut av isolasjon.

De narkomane som blir jaget fra «plata» spør: «Hvor skal vi være?» – Hva mener du er svaret?

– Det er uanstendig å jage sjuke folk fra ett sted til et annet uten å gi tilbud om bolig og behandling. Derfor gikk alle partiene i Oslo bystyre sammen om å lage en felles plan for oppfølging av de narkomane. Den innebærer at de narkomane skal ha tilbud om bolig, behandling og tettere oppfølging. Så langt har vi sett alt for lite av planene for oppfølging og det bekymrer Oslo SV.

Hva er løsningen for Osloskolen – buss eller brakke?

– Vi vil verken har buss eller brakke . Oslo SV er imot bussing av elever fra en del av byen til en annen. Folketallet i Oslo vokser med 10 – 15.000 personer i året. I løpet av ti år blir det behov for mer enn 18.000 nye skoleplasser og det kommer til å bli veldig krevende å skaffe tilstrekkelig med gode lokaler til alle de nye elevene.

– Byrådet med Frp og Høyre har ikke fulgt med og vi kan risikere at vi må bruke brakker noen steder. SV setter barn og unge først og vi vil gjøre alt vi kan for at alle skal få gode tilbud i permanente lokaler så raskt som mulig.

Hvordan vil du løse trafikkaoset i Oslo?

– SV er kollektivtrafikkpartiet i Oslo. Vi må bygge ut bane, buss og trikk for å kunne takle den store veksten i byen vår. Skal vi klare det, må vi bygge ny t-banetunnel under Oslo sentrum. SV mener at vi må komme i gang med dette arbeidet så fort som mulig og heller la noen store veiprosjekter vente.

Hva er den største utfordringen i Groruddalen?

– Trafikk, miljø og oppvekstvilkår. Flere dager hver vinter er lufta i Groruddalen så dårlig at barn må holde seg inne. Slik vil vi ikke ha det. Vi må få bedre kollektivtilbud og redusere biltrafikken, nedgradere Trondheimsveien og øke frekvensen på buss og bane.

Hva er den største utfordringen i Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø?

– Den alt for trange bydelsøkonomien. Bydelene sliter med underskudd og det går ut over alle innbyggerne. Det er særlig ille for SV at så mange barn og unge ikke får gode nok tilbud. Vi skule hatt flere fritidsklubber og andre møtesteder ungdom.

– Men det er også alvorlig at så mange andre som er avhengig av hjelp fra kommunen, opplever at de ikke får dekket sine behov på en god nok måte.

Hva er den største utfordringen i indre øst?

– Den største utfordringen i indre øst er fattigdom. Alt for mange av innbyggerne sliter med å få arbeid og har problemer med å få pengene til å strekke til. For mange barn og unge betyr det at de stilles utenfor kameratflokken fordi de ikke har råd il å være med i idrettslag eller andre fritidsaktiviteter.

Hva er den største utfordringen i indre vest?

– Det er stort behov for fritidstilbud for barn og unge. Trafikkmengden, støy og forurensing er også et stort problem, også i denne delen av byen har vi stort behov for mer og bedre kollektivtrafikktilbud.

Hva er den største utfordringen i ytre vest?

– Det er et problem at grøntarealer bygges ned. Mange steder er det alt for dårlig kollektivdekning og mange barn kommer ikke inn på nærskolen. Vi må sørge for nok skoleplasser i nærskolene.

Hvordan vil du løse barnehagekøene i Oslo?

– Det var SV som fikk gjennom garantien om barnehage til alle, og vi skal sørge for at garantien blir holdt. Mange foreldre opplever at Oslo kommune ikke holder barnehagegarantien fordi tilbudet de får oppleves som for dårlig og mange må vente lenge på plass.

– Oslo må fortsette å bygge barnehager og de midlertidige barnehagene må erstattes av permanente bygg i stedet for brakker.

Og hvor vil du hente pedagogene fra?

– Oslo mangler i dag nesten tusen førskolelærere for å fylle lovens minstekrav og antall barn stiger. Vi må gjøre det attraktivt å jobbe i barnehage slik at folk velger å bli i jobben sin. Derfor vil SV satse mer på etter- og videreutdanning av de som jobber i barnehagene, slik at de kan videreutdanne seg til førskolelærer mens de står i jobb som assistenter i barnehagene.

– Det må også utdannes flere førskolelærere og barne- og ungdomsarbeidere. Vi må heller ikke glemme den viktige jobben assistentene i barnehagen gjør for ungene våre hver eneste dag.

Hvordan vil du løse boligmangelen i Oslo?

– SV vil bygge flere rimelige utleieboliger. Slike boliger skal være et alternativ både for de som sliter med å skaffe seg bolig, ungdom og de som velger å leie heller enn å eie sin egen bolig.

Hvordan vil du stoppe segregeringen i Oslo?

– Det er ikke riktig at det er stor segregering i Oslo. Det er ikke slik at en etnisk gruppe bor i ett boligområde og en annen i et annet. I Groruddalen bor det for eksempel over 100 ulike etniske grupper.

– Vi har for lengst fått en multikulturell by og det er en fordel og en styrke for alle byens innbyggere. Det er en utfordring at etnisk norske flytter ut av for eksempel Groruddalen. Det må vi møte med aktiv byutvikling og gjøre alle områder i byen til gode steder å vokse opp og leve.

Hvordan vil du ha det når du blir gammel og må på sykehjem?

– Jeg vil ha trygghet for at jeg får et godt omsorgstilbud, tilpasset mine behov og min helse lenge før jeg er så dårlig at jeg må på sjukehjem. Både hjemmetjenesten, ulike former for omsorgsbolig og sjukehjem skal ha tilstrekkelig kvalifisert personale til å sikre at alle får et verdig tilbud, tilpasset egen behov.

Munchmuseet – Tøyen eller Bjørvika?

– Tøyen.

Vikingskipene – Bjørvika eller Bygdøy?

– SV har ikke programfestet noe om dette spørsmålet. SV vil ha et kulturhistorisk museum i Bjørvika og vil ta stilling til plasseringen av vikingskipene når utredingen om Kulturhistorisk museum kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere