Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maridalen-beboere kjemper for bostandarden

Slik ser det opprinnelige røde, lille og gamle huset ut i Gamle Maridalsveien 79 ut.
Slik ser det opprinnelige røde, lille og gamle huset ut i Gamle Maridalsveien 79 ut.
Maridalen-familien Tunsjø/Berger anker byggeavslag inn for Miljøverndepartementet, og departementets avgjørelse kan få betydning for liknende saker i det vernede landskapsområdet.

: Slik ønsker familien at det nye huset skal bli.

Familien Tunsjø/Berger kjemper for en bostandard som gjør det mulig å leve i Maridalen. Bak: Sønnen Lasse i utgangsdøren til huset familien ønsker å rive. Foran: mor Aud Irene Tunsjø og far Bjørn Berger.

MARIDALEN: I Gamle Maridalsvei 79 bor familien Tunsjø/Berger, slik den og tidligere generasjoner har gjort helt siden 1935. På tomten er det etter Plan- og bygningsetatens registrering fra 1980-tallet to "fastbo"-hus.

I det største huset bor Tunsjø/Berger og den ene sønnen. Den andre sønnen, Lasse, ønsker også å bli boende i Maridalen i det andre huset på tomten.

Men det "andre" huset har kun et bruksareal på 50 kvadratmeter, i tillegg til at det ifølge familien verken er teknisk eller økonomisk forsvarlig å restaurere huset, som er fra helt tilbake til rundt 1928.

Rive og bygge nytt

Derfor har fam ilien søkt om å få rive den gamle, slitte bygningen, som heller ikke er verneverdig, og i stedet sette opp et nytt hus. Eksisterende hus på 50 kvm. vil nok for de fleste norske familier også være altfor lite.

I tillegg er det per i dag verken plass til toalett eller øvrige baderomsfasiliteter, som sønnen med samboer og barn må gå over tomten og låne i huset til mor og far.

Vi ønsker å sette opp et nytt hus på til sammen to etasjer med BYA 165 m2, i tillegg til en hems (25 m2). Det mener vi det er rom for i forhold til verneforskriften for landskapsvernområdet, sier Aud Irene Tunsjø og Bjørn Berger.

Verneforskriftene

I forskriftene til planen står det blant annet: "Verneforskriftene hindrer ikke oppføring av nye bolighus med tilhørende bygninger på tomter...", og at dette må være i samsvar med antallet i Plan- og bygningsetatens boligregistrering fra 80-tallet.

I tillegg viser familien til forskriftens ordlyd som videre sier at "Bebyggelsen er blant de viktigste elementer i kulturlandskapet og må opprettholdes mest mulig intakt som komplette gårdsanlegg. Eksisterende bygninger må vedlikeholdes på en slik måte at de ikke forfaller".

I påvente av Markaloven

I påvente av den mye omtalte "Markaloven", er det rikspolitiske bestemmelser (RPB) som gjelder for marka.

Maridalen ligger også i området definert som marka. Men siden dalen er bestemt som "landskapsvernområde", er det i utgangspunktet Naturvernloven og verneforskriftene som gjelder for området.

Likevel mener Fylkesmannen, som i likhet med Plan- og bygningsetaten har avslått byggesaken, at det er RPB som bør gjelde for dalen i hvert fall inntil markaloven er endelig vedtatt.

Og fra Fylkesmannens avslag på byggesaken heter det i hovedsak at huset familien Tunsjø/Berger ønsker å bygge, er "... betydelig større enn eksisterende bygning, og at dette ikke er forenlig med RPB-marka". Familien har nå anket avslaget inn for Miljøverndepartementet

Hvor mange kvadratmeter?

Siden RPB ikke sier noe spesifikt om antall kvadratmeter ved husbygging, har Maridalen-familien forespurt Fylkesmannen om nærmere detaljer rundt størrelse på hus, i tråd med RPB. Men foreløpig har familien ikke mottatt noe svar fra Fylkesmannen på dette.

I tillegg stiller Tunsjø/Berger seg undrende til at Fylkesmannen i avslaget skriver at det omsøkte huset er på tre etasjer.

Det korrekte er to etasjer pluss hems, slik også arkitekten vår bekrefter er den faglige riktige benevnelsen. Slik Fylkesmannen fremstiller det vil jo det planlagte huset fremstå som mye større enn det er planlagt, sier familien.

Likevel, i Fylkesmannens følgebrev til anken til Miljøverndepartementet, skriver Fylkesmannen at avslaget opprettholdes særlig med tanke på husstørrelsen, men at de i sin revurdering har sett momenter i verneforskriften som ville kunne ha endret Fylkesmannens oppfatning hvis Maridalen ikke hadde ligget innenfor virkeområdet for RPB Marka.

Altså er det forløperen til Markaloven som foreløpig hindrer bærekraftig utvikling av eksisterende boliger og lokalsamfunn i Maridalen, sier Berger.

Hvilke regler gjelder?

Slik vi tolker siste følgebrev fra Fylkesmannen til departementet, kan det virke som om Fylkesmannen selv ikke har noe klart svar på hvilke regler som bør gjelde i slike byggesaker i Maridalen. Vi ser virkelig frem til å få en avklaring fra Miljøverndepartementet. Så vidt vi kjenner til har ingen liknende byggesaker fra dalen vært behandlet på departementsnivå, noe som kan bety at utfallet av vår byggesak kan påvirke resultatet av andre liknende fremtidige saker i området, tror familien.

Vi håper jo selvsagt at departementet vil snu Fylkesmannens avslag. Dette handler jo ikke bare om å få bygge et vanlig hus til en Maridalen-familie. Dette handler også om at hele familien med tre generasjoner kan satse på videre bosetting i dalen eller ikke, sier Tunsjø/Berger.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!