Maridalsvannet fullt – nå kommer regnet

Akerselva, her ved Møllefossen, var vilter tirsdag etter at vannføringen ble økt fra 25 til 30 kubikkmeter per sekund tidligere på dagen. Mengden nedbør natt til onsdag vil vise om vannføringen må økes ytterligere.

Akerselva, her ved Møllefossen, var vilter tirsdag etter at vannføringen ble økt fra 25 til 30 kubikkmeter per sekund tidligere på dagen. Mengden nedbør natt til onsdag vil vise om vannføringen må økes ytterligere. Foto: FOTO: Camilla Svendsen

Kraftig regnvær gjør at Oslos vassdrag når makskapasitet. Kommunen forbereder seg på det verste.

Her ved Frysja, øverst i Akerselva, flommer det over. Foto: FOTO: Kristin Haga

Grafe på vannføring i Akerselva, nedenfor Maridalsvann. I september er økningen markant. Foto: NVE

Dette bildet fikk vi tilsendt fra Hakadalsveien - hvor veien går inn i skogen - etter Sandermosen togstasjon (Maridalen). Rundt 40 cm vann. «Hunden fikk vann til magen», skriver innsenderen. Foto: FOTO: Tom Sæland

AKERSELVA: Alle Oslos vassdrag har nå høyere vannføring enn normalt. Det viser Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) målestasjoner. Tirsdag formiddag ble vannføringen i Akerselva økt fra 25 til 30 kubikkmeter per sekund.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, som regulerer vannføringen i blant annet Alnaelva og Akerselva, har et team på beredskap hele natt til onsdag, i tilfelle ytterligere stigning av vannstanden.

Meteorologisk institutt melder kraftig regnvær, som kommer fra sør, i Oslo og Akershus fra tirsdag ettermiddag mot natt til onsdag.

Del på Facebook

Er det mye vann der du er? Send e-post til nett@dittoslo.no med bilde!

Flomvarsel

Fra NVE informeres det om at det er sendt ut oppdatert flomvarsel for Oslo og Akershus.

– I dag morges gikk det 30 kubikkmeter med vann per sekund i Akerselva. Det er ganske voldsomt. Man kan ta fine flombilder ved fossen i Akerselva nå, sier hydrolog Heidi Bakke Stranden i NVE.

Hun forteller at NVE har målestasjoner i flere elver, og at det er mer vann enn normalt i alle som de har data på.

– Det kommer til å komme mye nedbør i natt, sier hun.

LES OGSÅ: NVE venter flom på Østlandet

Lover regn

Regnvær er noe Oslos borgere begynner å venne seg til, nå som den våteste sommeren siden 1900 har kommet og gått.

Ifølge statsmeteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk Institutt vil regnværet begynne i ettermiddagstimene tirsdag, og det vil falle omtrent 20-25mm regn. Onsdag blir det tidlig på dagen noen regnbyger og gradvis lettere vær.

– Onsdag kveld tror jeg det blir pent vær, sier Johansson, som et lite plaster på såret. Det vil imidlertid blåse opp til frisk bris på 10-11 m/s.

Øker vannføringen

Flere av Oslos elver, inkludert Akerselva, er regulerte. Og reguleringen er det vann- og avløpsetaten i Oslo kommune som tar seg av. Tirsdag morgen satte de opp vannføringen i Akerselva fra 25 til 30 kubikkmeter per sekund, på grunn av den store fyllingsgraden i Maridalsvassdraget, som nå er på rundt 100 prosent.

Det er forventet forholdvis stor vannstandsøkning i Maridalsvannet på grunn av nedbøren som kommer de neste 24 timene. Det er derfor nødvendig å øke vannføringen i Akerselva, opplyses det.

Sist det var så stor vannføring var i 2006 og 2007.

– Det er ikke noe dramatisk med Akerselva, men magasinene er fulle så vi har satt opp vannføringene, sier funksjonsleder for vannmiljø Petter Morstad i vann- og avløpsetaten.

Han er på 24 timers beredskap med kolleger natt til onsdag, i tilfelle nedbørsmengdene blir problematiske.

Del på Facebook

– Kan få konsekvenser

Morstad sier han og teamet er spent på hva som kommer av nedbør i løpet av natten, og at de vil måtte vurdere på nytt etter hvert om vannføringen i Akerselva og andre elver i Oslo må økes ytterligere.

Han forklarer det kan være snakk om at de «rir av» nedbøren ved å ta vannstandstigning i Maridalsvannet, for så å bruke flere dager i etterkant på å få det ut. Alternativt kan vannføringen i Akerselva måtte økes ytterligere umiddelbart i løpet av natten. Ifølge ham skal det en del nedbør til før det vil bli aktuelt.

– Vannstigning i Akerselva kan få konsekvenser. Det er noen utsatte bygninger der, sier Morstad, som legger til at de har sikkerhet i forhold til en eventuell evakuering.

– Alna og Ljanselva er også kritiske. Men vi kommer til å være våken i natt og følge med. Vi er på 24 timer, sier Morstad betryggende.

SISTE:

Onsdag formiddag rapporterer Petter Morstad i Vann- og avløpsetaten om en svak stigning av vannstand i Maridalsvannet. Mengden nedbør i Osloområdet ble mindre enn fryktet, og vannføringen i Akerselva opprettholdes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.