Gå til sidens hovedinnhold

Maridalsvannet fullt – nå kommer regnet

Kraftig regnvær gjør at Oslos vassdrag når makskapasitet. Kommunen forbereder seg på det verste.

AKERSELVA: Alle Oslos vassdrag har nå høyere vannføring enn normalt. Det viser Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) målestasjoner. Tirsdag formiddag ble vannføringen i Akerselva økt fra 25 til 30 kubikkmeter per sekund.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, som regulerer vannføringen i blant annet Alnaelva og Akerselva, har et team på beredskap hele natt til onsdag, i tilfelle ytterligere stigning av vannstanden.

Meteorologisk institutt melder kraftig regnvær, som kommer fra sør, i Oslo og Akershus fra tirsdag ettermiddag mot natt til onsdag.

Del på Facebook

Er det mye vann der du er? Send e-post til nett@dittoslo.no med bilde!

Flomvarsel

Fra NVE informeres det om at det er sendt ut oppdatert flomvarsel for Oslo og Akershus.

– I dag morges gikk det 30 kubikkmeter med vann per sekund i Akerselva. Det er ganske voldsomt. Man kan ta fine flombilder ved fossen i Akerselva nå, sier hydrolog Heidi Bakke Stranden i NVE.

Hun forteller at NVE har målestasjoner i flere elver, og at det er mer vann enn normalt i alle som de har data på.

– Det kommer til å komme mye nedbør i natt, sier hun.

LES OGSÅ: NVE venter flom på Østlandet

Lover regn

Regnvær er noe Oslos borgere begynner å venne seg til, nå som den våteste sommeren siden 1900 har kommet og gått.

Ifølge statsmeteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk Institutt vil regnværet begynne i ettermiddagstimene tirsdag, og det vil falle omtrent 20-25mm regn. Onsdag blir det tidlig på dagen noen regnbyger og gradvis lettere vær.

– Onsdag kveld tror jeg det blir pent vær, sier Johansson, som et lite plaster på såret. Det vil imidlertid blåse opp til frisk bris på 10-11 m/s.

Øker vannføringen

Flere av Oslos elver, inkludert Akerselva, er regulerte. Og reguleringen er det vann- og avløpsetaten i Oslo kommune som tar seg av. Tirsdag morgen satte de opp vannføringen i Akerselva fra 25 til 30 kubikkmeter per sekund, på grunn av den store fyllingsgraden i Maridalsvassdraget, som nå er på rundt 100 prosent.

Det er forventet forholdvis stor vannstandsøkning i Maridalsvannet på grunn av nedbøren som kommer de neste 24 timene. Det er derfor nødvendig å øke vannføringen i Akerselva, opplyses det.

Sist det var så stor vannføring var i 2006 og 2007.

– Det er ikke noe dramatisk med Akerselva, men magasinene er fulle så vi har satt opp vannføringene, sier funksjonsleder for vannmiljø Petter Morstad i vann- og avløpsetaten.

Han er på 24 timers beredskap med kolleger natt til onsdag, i tilfelle nedbørsmengdene blir problematiske.

Del på Facebook

– Kan få konsekvenser

Morstad sier han og teamet er spent på hva som kommer av nedbør i løpet av natten, og at de vil måtte vurdere på nytt etter hvert om vannføringen i Akerselva og andre elver i Oslo må økes ytterligere.

Han forklarer det kan være snakk om at de «rir av» nedbøren ved å ta vannstandstigning i Maridalsvannet, for så å bruke flere dager i etterkant på å få det ut. Alternativt kan vannføringen i Akerselva måtte økes ytterligere umiddelbart i løpet av natten. Ifølge ham skal det en del nedbør til før det vil bli aktuelt.

– Vannstigning i Akerselva kan få konsekvenser. Det er noen utsatte bygninger der, sier Morstad, som legger til at de har sikkerhet i forhold til en eventuell evakuering.

– Alna og Ljanselva er også kritiske. Men vi kommer til å være våken i natt og følge med. Vi er på 24 timer, sier Morstad betryggende.

SISTE:

Onsdag formiddag rapporterer Petter Morstad i Vann- og avløpsetaten om en svak stigning av vannstand i Maridalsvannet. Mengden nedbør i Osloområdet ble mindre enn fryktet, og vannføringen i Akerselva opprettholdes.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar