Marienlyst-rektor misliker versting-stempel

MOBBING: Marienlyst skole kommer elendig ut etter at elevene har svart på en elevundersøkelse om miljøet på skolen.

MOBBING: Marienlyst skole kommer elendig ut etter at elevene har svart på en elevundersøkelse om miljøet på skolen.

Holdningsskapende arbeid prioriteres høyt på Marienlyst skole. Likevel topper skolen oversikten over mobbeepisoder det siste året.

MARIENLYST: – Dette tror jeg vi er tjent med å kvitte oss med, sier rektor Leif Ersnes, som er bekymret over undersøkelsen som plasserer skolen han leder på tredjeplass over landets verste mobbeskoler.

Hele en av tre elever i syvende klasse sier de har blitt mobbet det siste året. Dette kommer frem i en artikkel på Dagbladet.no tidligere denne uken.

Stor variasjon

Rektoren sier han selv opplever miljøet ved skolen som godt, men at det alltid vil være utfordringer.

– Det varierer fra trinn til trinn. Fjorårets syvendeklasse utfordret oss på mange områder, men i 10. klasse har de fleste aldri hørt om den slags problematikk, poengterer han.

Gjennomgående tiltak

Ersnes er glad for at problemet kommer frem i lyset.

– Når dette nå blir avdekket kan vi ta tak i problemet og jobbe aktivt med det, sier han, og forteller at skolen allerede driver viktig holdningsskapende arbeid.

– Vi bruker et antimobbeprogram fra første klasse, med en gjennomgangsfigur som følger barna gjennom hele skoleløpet. På ungdomstrinnet snakker vi om psykisk helse og det å oppøve aksepten for medmennesker, sier han.

Skjult mobbing

Rektoren mener skolen har gode rutiner for å motarbeide krenkende adferd. Samtidig understreker han at det er vanskelig å sette fingeren på de mest vanlige formene for mobbing.

– Utestenging og det elevene kaller «stygge blikk» kan være vanskelig å avdekke. Det er skjult mobbing der det er vanskelig å sette fingeren på hva det handler om, sier han

Ikke handle for tidlig

Ersnes er opptatt av å gjøre elevene bevisste på hvordan egne handlinger oppleves av andre.

– Det kan handle om bevisstgjøring av elevene. Kanskje blir noe opplevd som mobbing uten at det er ment som det. Det verste vi gjør er å kalle noen for mobbere uten å ha grunnlag for det, sier rektoren.

LES OGSÅ:

- Å være redd for å gå på skolen er helt for jævlig

Skøyen skole best i mobbeundersøkelse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.