RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marion (15) hadde ikke kommet inn uten fritt skolevalg


Tåsenjenta Marion Hovde Olson er glad for at det er fritt skolevalg. Det sørget for at hun stilte på lik linje med alle andre da hun søkte og kom inn på Oslo Handelsgymnasium.
Tåsenjenta Marion Hovde Olson er glad for at det er fritt skolevalg. Det sørget for at hun stilte på lik linje med alle andre da hun søkte og kom inn på Oslo Handelsgymnasium. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen
Marion Hovde Olson (15) er elev ved Oslo Handelsgymnasium. Det hadde hun kanskje ikke vært dersom Arbeiderpartiet fikk bestemme.

PARKVEIEN: Grunnen til det er at Marion Hovde Olson kom inn på andre inntaket på Oslo Handelsgymnasium og bor på Tåsen. Ved den gamle modellen ville hun da hatt en ulempe ved å ikke bo i samme sone som skolen.

Del på Facebook

Rettferdig med fritt valg

Arbeiderpartiet mener at opptak til videregående skole kun basert på karakterer har vist seg å skape store problemer for elever som må gå på en skole langt unna der de bor, og at det har gitt sosiale forskjeller mellom skolene, noe Høyre ved skolebyråd Torger Ødegaard er helt uenig i.

– Dette er en sak som har blitt diskutert utallige ganger opp gjennom årene, og vi mener at fritt skolevalg er den mest rettferdige måten for alle elever. Det burde bli en lovfestet rett, understreker Ødegaard som mener det frie skolevalget heller gjør at skolene må strekke seg etter å være attraktive slik at de tiltrekker seg elever.

LES OGSÅ: Fritt skolevalg i ungdommenes fokus

Jobbet hardt for å komme inn

Marion Hovde Olson nikker samtykkende til byråden. Hun er glad for at karakterene var det avgjørende for hennes plass på OHG.

– Det er jo ikke som om jeg kan velge bosted, og jeg jobbet hardt på ungdomsskolen for å komme inn her, sier Olson som hadde hørt mye godt om skolen i forkant.

Inntakssystemet 1992–97 I 1992–97 innførte AP/SV-byrådet mot Høyres stemmer et såkalt regionsopptak. Oslo ble delt opp i seks soner og elever som søkte på skole i sin sone fikk plusset på 200 poeng på karakterpoengene fra vitnemålet

LES OGSÅ: Fritt skolevalg for de priviligerte

Ikke bestemt modell

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn avviser at partiet vil tilbake til den gamle modellen hvor bosted skal bety like mye som karakterene, men påpeker at de vil endre systemet slik det er i dag.

– Fritt skolevalg gjelder bare for de med de beste karakterene. Vi vil bygge flere skoler i sentrum. Vi vil se på en modell hvor karakterer fortsatt spiller en avgjørende rolle, men hvor også andre elementer vurderes, som for eksempel fagvalg, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere