RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Markamotstanden er vås


Stortingspolitiker Inga Marte Thorkildsen (SV) er ansvarlig for behandlingen av markaloven på Stortinget, og avviser at forbudsmani blir gjeldende rett. Foto: Anders Jørstad
Stortingspolitiker Inga Marte Thorkildsen (SV) er ansvarlig for behandlingen av markaloven på Stortinget, og avviser at forbudsmani blir gjeldende rett. Foto: Anders Jørstad
En skifarende Inga Marte Thorkildsen kom til Trollvannsstua i Lillomarka for å slå tilbake mot markalovens kritikere.

TROLLVANN: Markalovens saksordfører fra Stortingets energi- og miljøkomité, mener lovtolkningen enkelte farer med er usanne.

Det hevdes for eksempel at markaloven vil ødelegge for idretten, og at Marka kommer til å bli en urskog. Men dette er det reneste vås. Idrett og friluftsliv i Marka er jo det loven skal sikre. Og vi har støtte blant annet fra Skiforeningen, forteller Thorkildsen.

LES OGSÅ: Erik Solheim misforstår

Bare tull

SV-politikeren mener videre at kritikerne har fått herje fritt med markalovens byggeforbudsparagraf i pressen.

Byggeforbud høres strengt ut, og noen har for eksempel hevdet at det ikke kan bygges nytt om huset brenner ned. Dette er bare tull. Det finnes dispensasjonsmuligheter. Det er heller ikke slik noen tror, at alle fasadeendringer må innlemmes i en kostbar og omfattende reguleringsplan. For mindre fasadeendringer er det fremdeles bare å søke om til kommunen slik som i dag, forklarer hun.

LES OGSÅ: Det er Olsen som misforstår

Ut mot Lae

Byrådsleder Erling Lae er en av kritikerne Thorkildsen slår tilbake mot.

I Aftenposten fortalte han at markaloven var et «makkverk». Men samtidig må man huske på at markaloven har flertall i bystyret, forteller hun.

Lae hevder også at den planlagte vinterparken på Tryvann gror igjen som følge av loven, noe Thorkildsen bestrider.

Jeg var oppe i Tryvann i går og snakket med snowboardkjørere. Og loven skal selvsagt også legge til rette for snowboardkjøring. Men utbyggingen må ta hensyn til friluftslivet i området, derfor kan det ikke gis en blankofullmakt, mener hun.

Kritikerne uteble

Ingen av kritikerne til markaloven kjente sin besøkelsestid da Thorkildsen stilte til debatt over en kopp kaffe og vafler i Trollvannsstua sist lørdag. Men overfor lokalpolitikerne fra Nordre Aker SV, fremhevet Thorkildsen lovens formål.

At loven vil sikre at Marka blir vernet for nåværende og fremtidige generasjoner er veldig viktig for meg. Og den vil sette en stopper overfor dem som ønsker å bygge ned Marka til fordel for store alpinanlegg, hoteller eller større boligutbygginger.

LES OGSÅ: Skriver til miljøvernministeren

I dag har 19 kommuner og fem fylker ansvaret for Marka. Men med den nye loven vil det være fylkesmannen i Oslo og Akershus, og departementet, som vil sitte med det overordnede ansvaret. Dette vil gi større forutsigbarhet, mener hun.

Markaråd

Thorkildsen tilbakeviser at involverte parter ikke er blitt hørt i utarbeidelsen av loven, og mener at et kommende Markaråd skal ivareta alle parters interesser.

For endringer som ikke vesentlig tilsidesetter lovens formål, vil Markarådet sammensatt av ulike interessegrupper, ta stilling til dispensasjonsspørsmål, forteller hun.

Enkelte krever at markalovens tekst får presiseringer i forhold til små og store fasadeendringer. Men å sende lovforslaget i retur til miljøverndepartementet av den grunn, blir ikke aktuelt for Thorkildsen.

I 30 år har man prøvd å få på plass en markalov. Derfor skal den nå behandles i Stortinget, og det vil bli en stor seier når den endelig vedtas, avslutter SV-politikeren, som deretter igjen tar skiene fatt for lek i Trollvannsbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere