*Nettavisen* Nyheter.

Markedet kan forsvinne

Jeg er realist, sier Morten Lindstad, som frykter at markedet på Grønland kan forsvinne.

Som følge av kommunale regler frykter mannen bak Grønland bruktmarked, Morten Lindstad, at markedet må legges ned.

GRØNLAND: Jeg har inntrykk av at arbeidsplassen som jeg har bygd opp, kan ryke fordi jeg har drevet for godt, sier Morten Lindstad.

Gjennom syv år har han bygget opp Grønland bruktmarked til å bli en suksess. Hver lørdag er opp til 10.000 kunder innom markedet, som har tilsammen 500 selgere. Men nå frykter Lindstad det kan være slutt.

Må på anbud

Før sommeren var saken til behandling i bydelsutvalget (BU). Da ble det vedtatt at BUønsker videre drift av bruktmarkedet og at en sak skulle legges fram med redegjørelse for økonomi og ideer for videre drift.

Sist torsdag var saken til behandling på ny, og det var da det ble vedtatt at kontrakten må kunngjøres offentlig.

Det er ikke en norsk lov, men kommunen kan ha eget regelverk for saker som dette, får vi opplyst av Mari Jerman i Utviklings- og kompetanseenheten.

Nå frykter Lindstad at pengene skal styre, og at hans dager som markedssjef er talte.

Jeg er redd for at det blir pengene som styrer. Det er vel egentlig som forventa, samtidig så er jeg trist. Men når man leier et offentlig areal, så kan man risikere å miste det, sier Lindstad.

Det går til syvende og sist utover selgerne. Det er de som har vært med å bygge opp markedet. Hvis det kommer noen andre og overtar, og de legger på leia så pulviriseres torget, for det har ikke selgere mulighet til, sier han, og forteller at det er først nå etter syv år at han begynner å tjene penger på markedet.

De første åra så solgte jeg med tap. Jeg har blitt tilbudt å selge markedet for 300.000 kroner, men det bare lo jeg av. Jeg vil drive marked her, det er det som er viktig for meg, sier han.

Merkelig

Lindstads advokat, Tom Schjelderup Mathiesen mener det kommunale regelverket må sammenliknes med normal utleie av bolig eller næringslokale, og synes det er merkelig at markedet nå må ut på anbud.

Jeg kan ikke helt skjønne at dette faller inn under regler for offentlig anskaffelse. Jeg mener at man må kunne sammenlikne det med å leie ut en bolig eller forretningslokale. Og hvis man for eksempel tenker seg en butikk, så vil ikke kommunen gå inn å se på verken regnskap eller legge kontrakten ut på anbud. Da forholder man seg til leieinntekten, og så er det det, sier han.

Morten Lindstad er imidlertid sterkt i tvil om han får beholde markedet, og sier at han ikke lenger orker å kjempe.

Jeg setter min lit til høyere makter. Jeg kan jo ikke gjøre annet enn å håpe, sier han.

Jeg får utrolig mye positive tilbakemeldinger. Vilt fremmede stopper meg på gata for å si at de vil ha markedet videre, og det er jeg glad for. Men jeg tror det kan ryke, sier han.

Det lykkes ikke Østkantavisa å få en kommentar fra bydelsdirektøren til saken, og det er foreløpig uvisst når kontrakten kunngjøres offentlig. Enn så lenge vil ikke Lindstad definere seg selv som verken optimist eller pesimist.

Jeg er vel noe midt i mellom, jeg er realist, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.