RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Markedsøkonomi i praksis

I Nordstrands Blad fredag 3. juni leser vi at nærbutikken i Nylænde på Lambertseter vil bli lagt ned. I samme utgave er det en liten notis der det står at også den ene av de to Prix-butikkene på Bergkrystallen har stengt dørene. Avisen tar dette opp på lederplass og berømmer det lokale engasjementet. Og ja, det er positivt med lokalt engasjement, men kanskje kommer det noe sent?

De siste 20-30 årene har forbrukernes kjøpsmønster og varehandelindustrien endret seg kraftig. Små nærbutikker har forsvunnet. Det samme gjelder mindre spesialforretninger som slakterier, bakerier og skomakere. Noe av dette skyldes høy husleie og mangel på kvalifisert fagkunnskap. Men hovedskylden må vi forbrukere ta. De fleste av oss har blitt ekstremt prisbevisste. Vi jakter desperat etter den billigste kjøttdeigen, den rimeligste kassen med cola, og butikken der vi får tre Grandiosaer for prisen av to Stordriftsfordeler fører til at det gjerne er de større kjedene som kan tilby oss dette.

Stort sett er det opp til oss kunder å velge hvilke varer og tjenester vi etterspør. Likeså hvilken pris og hvilket kvalitets- og servicenivå vi ønsker oss. Er vi fornøyde med nærbutikken og ønsker å beholde den, bør vi handle så mye som mulig der. Vi bør fortelle venner og kjente om hvor hyggelig betjeningen er, at de ansatte kjører varene hjem og at de bestiller varer som er utsolgt. Men vi må ta et valg. Et valg der pris dessverre altfor ofte vinner over personlig service og kvalitet. Men uansett hva vi måtte mene, er dette forbrukermakt i praksis.

Heldigvis er det ikke alt som kan bestemmes og reguleres av politikerne. Dette er et godt eksempel på at markedet og markedsøkonomien fungerer, og at det er oss kjøpere som er med og bestemmer. Det blir derfor litt naivt og uforståelig av Nordstrands Blad når de på lederplass hevder at: Det blir rett og slett litt kaldt med bare ett alternativ, noe vi mener det bør tas hensyn til. Hvem bør ta hensyn? Mener Nordstrands Blad at kommunen bør bestemme hvor man skal få kjøpt matvarer i bydelen? Jeg tror vel egentlig ikke avisen mener det, og det kan være betimelig å sitere Winston Churchill som så treffelig sa noe slikt som: Skulle Underhuset ha vedtatt den industrielle revolusjon, ville den aldri bli noe av.

For tilgjengeligheten til matvarer er blitt bedre, også på Lambertseter og i bydel Nordstrand. Liberaliseringen på 80-tallet gjorde det mulig for oss forbrukere å handle matvarer etter kl. 1700 på hverdager og 1300 på lørdager. Dessuten fikk kiosker og bensinstasjoner også anledning til å selge melk og brød.

Selv vil jeg fortsette å handle på Jacobs på Holtet. (I hvert fall av og til). Jeg stikker også gjerne igjen innom den nyåpnede hundebutikken på Lambertseter senter. Dette selv om jeg antakelig både kunne fått grillpølsene og hundekjeksen billigere på Rimi.

Ulf Stigen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere