*Nettavisen* Nyheter.

Markerer ett år med sterke navn

: Maja Ratkje & Jaap Blonk

Etter et hektisk og svært vellykket førsteår på Victoria har Nasjonal jazzscene fått på plass de første artistene til høstens program. Nå lover de sterke navn til høsten.

23. april var det ett år siden Nasjonal jazzscene flyttet inn på Victoria og vi kan se tilbake på mange store konsertopplevelser, 220 konsertdager og mange flere ensembler og musikere på programmet.

Blant jazzstjernene Nasjonal jazzscene kan by på kommende høst er den amerikanske pianisten Uri Caine, den norske basslegenden Arild Andersen, vokalist Solveig Slettahjell kommer med sitt kritikerroste bestillingsverk fra Vossa Jazz.

Jazzscenen presenterer også noen av vår tids mest spennende improvisatører med Maja Ratkje og Jaap Blonk samt den elleville amerikansk-sveitsiske vokalisten og trekkspilleren Erika Stucky.

Det blir en spennende høst i vente.

17.09: Uri Caine (US)

Uri Caine (pno, keyb), Tim Lefebvre (bs), Zach Danziger (dr), Special guest: Barbara Walker (vok)

Den New York-baserte pianisten Uri Cane gjester Victoria med Bedrock Trio! Denne trioen har klare referanser til den elektriske fusionjazzen på 70-tallet kombinert med et moderne og groovy sound.

Han behandler all musikk på sin helt egne måte og har mer respekt for musikken selv enn for musikkhistorie og tradisjoner.

Uri Cane er en svært respektert og allsidig pianist som også gjort seg bemerket med sine kreative jazzinterpretasjoner av klassisk musikk (som Bach, Wagner og Beethoven) og har spilt med storheter som Dave Douglas og John Zorn.

http://www.uricaine.com/

24.09: The Thing (N/S)

Ingebrigt Håker Flaten (bs), Mats Gustafsson (sax), Paal Nilssen-Love (dr)
The Thing ble etablert i 2000 av tre energiske musikere, to norske og en svensk.

Flere musikalske stilarter møtes i en høyenergisk enhet når trioen går på scenen. De tre musikerne er alle opptatt av frijazz-tradisjoner fra Tyskland, England og USA.

I begynnelsen spilte gruppen hovedsakelig Don Cherry-låter, noe navnet også peker på. Nå spiller de også mye annet materiell og er i tillegg opptatt av rock og har inkludert låter av blant annet PJ Harvey, The White Stripes og The Sonics.
Svenske Mats Gustafsson er en av Europas største navn på frijazz-scenen, og har etablert seg som en svært kraftfull saksofonist - det sies om han at han har gjenoppfunnet saksofonteknikken.

Håker Flaten og Nilssen-Love, også kjent som Norges tøffeste rytmeseksjon, utgjør de norske to tredjedelene av The Thing. De to har spilt sammen i mange grupper, blant annet School Days, Scorch Trio og i Atomic.

http://www.paalnilssen-love.com/band_thething.html

30.09: Maja Ratkje & Jaap Blonk (N/NL)

Maja Ratkje (voc), Jaap Blonk (voc)

De to cross-overartistene Maja Ratkje og Jaap Blonk har så langt gitt ut to CDer sammen.

De kompletterer hverandre med utradisjonelle lyder og sammen reduserer disse to vokalistene avstanden mellom ord og musikk. Ved å bruke stemmen instrumentalt har de gått lenger enn de fleste innenfor eksperimentell vokalkunst.

Nederlandske Jaap Blonk er stemmekunstner, poet og musiker. Med sin naivistiske tilnærming er Blonks kunst en del av Dadaisme-tradisjonen.

Den anerkjent norske vokalisten og komponisten Maja Ratkje går lenger enn de fleste i sin vokalkunst, og er svært vanskelig å settes i bås.

http://www.ratkje.com/index2.php

http://www.jaapblonk.com/

10.10: Arild Andersen/Paolo Vinaccia/Tommy Smith

Arild Andersen (bs), Paolo Vinaccia (dr), Thommy Smith (sax)

Arild Andersen er et velkjent navn i jazzens verden. Han er en legende i norsk og internasjonal jazz. Fra 2006 har han spilt og turnert med den nye trioen med Paolo Vinaccia og skotske Tommy Smith.

I fjor kom platen Live at Belleville som ble møtt med stor begeistring fra både presse og publikum. Tidligere i år ble Arild Andersen tildelt en fransk pris for «Årets europeiske musiker» av Academie du Jazz som består av 46 ledende jazzkritikere i Frankrike.

Bandet spiller hovedsakelig komposisjoner av Arild Andersen og henter elementer fra norsk og skotsk musikk og selvsagt fra jazztradisjonen, med rikelig med rom for improvisasjon.

http://www.arildandersen.com/

16.10: Terje Gewelt med Pieranunzi og Kjellberg (N/IT/S)

Terje Gewelt (bs), Enrioco Pieranunzi (pno) & Anders Kjellberg (tr)

In 1992 ble bassist Terje Gewelt spurt om han ville spille en konsert med den italienske pianisten Enrico Pieranunzi på Engebret Café i Oslo.

Gewelt hadde ikke hørt om Pieranunzi før, men skjønte snart at dette ikke var en dusinvare-pianist. Siden den magiske kvelden har Gewelt ønsket å jobbe med den italienske pianomesteren igjen. I August i fjor ble drømmen realisert og resultatet ble den kritikerroste CDen Oslo.

Terje Gewelt har gitt ut syv CDer i eget navn og deltatt på nær hundre andre jazzinnspillinger. Han er også kjent for sitt samarbeid med blant annet Billy Cobham, Dag Arnesen, Staffan W. Olsson, Tommy Smith og Misha Alperin.
Enrico Pieranunzi regnes som en av de ledende jazzpianistene i Europa for tiden, og er en mester i trioformatet. Han har gitt ut et stort antall kritikerroste CDer i eget navn og har deltatt på andres innspillinger, blant annet Chet Baker, Marc Johnson, Charlie Haden og Kenny Wheeler.

Anders Kjellberg har i mange år vært en av de mest brukte og respekterte trommeslagerene i Skandinavia. Han er kjent for sitt dynamiske og kreativer spill i grupper som Lars Jansson Trio og Rena Rama med pianist Bobo Stenson.
Trioens første plate, Oslo, består hovedsaklig av originale komposisjoner av Gewelt og Pieranunzi. Musikken er melodisk, leken og vakker spilt med overbevisning. Dette er samtidsjazz på sitt aller beste.

http://www.resonant-music.com/

26.11: Alexander von Schlippenbach Trio (DE)

21.10: Solveig Slettahjell
Solveig Slettahjell (voc), Sjur Miljeteig (trp), Morten Qvenild (tan), Even Hermansen (git), Jo Berger Myhre (bs), Per Oddvar Johansen (dr), Asle Karstad (lyd), Ola Bråten (lys)
Solveig Slettahjell er en av Norges aller beste og mest respekterte vokalister. Hun har med sitt band, Slow Motian Quintet gitt ut flere kritikerroste album.
Hun lager nydelige jazz-pop-låter fremført av kreative, åpne jazzmusikere og skaper et spennende og originalt uttrykk. Til Victoria kommer hun med det kritikerroste bestillingsverket fra Vossa Jazz.
http://www.solveigslettahjell.no/

06.11: Erika Stucky Bubbles & Bangs (CH)
Erika Stucky (vok/accord), Jon Sass (tb) og Lucas Niggli (tr)
Erika Stucky ble født rett inn i hippie-tida i San Fransisco, California i 1962, friheten og galskapen fra den gangen har hun tatt med seg inn i musikken sin. Noen mener hun er en herlig blanding mellom Frank Zappa og Pippi Langstrømpe
http://www.erikastucky.ch/
http://www.myspace.com/erikastucky


Alexander von Schlippenbach (pno), Evan Parker
(sax) og Paul Lovens (dr)

Denne trioen består av tre av frijazzens viktigste og beste utøvere. Schlippenbach frie pianospill ble tidlig sammenlignet med Cecil Taylor og i sitt hjemland, Tyskland, er han regnet som den fremste innenfor sitt fag.

Tyske Paul Lovens og britiske Evan Parker regnes også som noen av de fremste utøverne det frie feltet. Schlippenbach gjorde suksess på Victoria sist februar med sin herlige Monks Casino-konsert. Det blir et gledelig gjenhør med den tyske frijazzmester!


http://www.avschlippenbach.com/

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag