RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marsjerte for jordmordrevet fødetilbud


: Supportergjengen til Føderiket på Eidsvolls Plass, torsdag forrige uke. Foto: Ellen Rønning
: Supportergjengen til Føderiket på Eidsvolls Plass, torsdag forrige uke. Foto: Ellen Rønning
Det finnes en jordmor- drevet fødestue midt i sentrum med god kapasitet og fantastisk atmosfære, lød det fra mødre og fedre i tog for fødestue.

Eidsvoll PLass: Etter et års drift har vi tatt i mot 60 skjønne unger med ganske så fornøyde foreldre. Men vi vil ha flere! Kapasiteten vår er på 300 fødsler i året, så vi trenger oppmerksomhet rundt fødestuen vår. Fremdelse er det nok en del helsestasjoner og fastleger som glemmer å informere gravide om tilbudet vårt, som vi mener er veldig godt for veldig mange, sier jordmor på Føderiket Anne Fjellberg.

Alt for mange har opplevd uverdige og stressende fødsler fordi kapasiteten på sykehusene ofte er sprengt. Ideen om Føderiket kom fra jordmødre som ønsket fødestuer utenfor sykehusene, et sted for dem som ønsker en naturlig fødsel i rolige omgivelser. Dette stemte med Rikshospitalets planer for en fødestue, og dermed var vi i gang med Føderiket, som ligger i Pilestredet.

Jordmordrevet

12. juni var det uvanlig mange småbarnfamilier med barnevogner samlet på Eidsvolls Plass. Med flagg, ballonger og bannere samlet de seg for å feire og markere Føderikets 1 års dag.

60 barn er født i Rikshospitalets gamle Kvinneklinikk, og det var ikke langt unna at samtlige stilte opp med foreldre på markeringen. For å feire en flott start på livet og for å bidra til at dette fantastiske tilbudet blir kjent for flere og dermed opprett holdt.

Ingen fellesferie

Mamma Turid Byfuglie og lille Siri Moseby har kommet helt fra Nittedal for å feire Føderikets ett års dag. Etter en stressende og lite hyggelig førstefødsel fikk Turid høre om Føderiket da hun gikk gravid med Siri. Fødsel nummer to, 26. november i fjor, ble en ganske annen opplevelse.

Fødselen var lang, men veldig god. Det er først og fremst roen som gjør så godt. Jordmødrene på Føderiket er fantastiske, og kontakten mellom dem og oss gravide er tett og god. Der er det ingen som tenker på vaktlister og slikt., sier hun.

Ingeborg Altern Vedal fra Liv Laga forteller om en organisasjon som nå er landsdekkende, og som jobber for at alle skal ha et tilbud tilsvarende Føderiket

Det høres ut som et bra mål. Enn så lenge oppfordres heldiggriser som fyller kriteriene og bor rundt Oslo til å benytte seg av Føderiket. Vi går mot sommer, erfaringsmessig en vanskelig tid å føde på, med ferieavvikling og lav bemanning på sykehusene. Ta kontakt med Føderiket, de har ikke fellesferie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere