*Nettavisen* Nyheter.

Marte leter etter deg

Marte Gerhardsen fra Korsvoll leder CARE i Norge, og er på jakt etter mottakere av CARE-pakker etter krigen. Til høsten er CARE mottakere av TV-aksjonen.

Kanskje er det nettopp deg TV-aksjonen og generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen fra Korsvoll, leter etter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo, Norge, 2. februar 1950. Stensrud-familien, mor Esther, 16 dager gamle Erling jr., Søster Onni (9), bror Øyvind (2 ½), og far Erling. Far jobber på en skofabrikk. Hele familien er takknemlige for CAREs barnepakke som har blitt sendt til dem fra Ridgeville High School, Ridgeville, Indiana. Familien Stensrud er hardt arbeidene mennesker som bor i en ettroms leilighet i Oslos slum og strever for å få endene til å møtes. Foto: CARE

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjef for CARE i Norge, Bert Smucker, leverer ut en pakke til en gammel dame i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo, Norge, 2. februar 1950. Godfred Rhode (9) og hans søster Asborg (8), er overlykkelige over den store sjokoladeplaten de nettopp har funnet i CARE-pakken. De i alt åtte søsknene er farløse, og tre av de eldste er på sjøen. Familien Rhode bor i utkanten av Oslo, og de yngste barna går opp mot en mil gjennom dyp snø for å komme til skolen. Foto: CARE

Klikk på bildet for å forstørre.

De fleste CARE-pakkene ble delt ut i Troms og Finnmark, og på Østlandet. Til sammen fikk nordmenn 300.000 slike pakker fra familier i USA.

OSLO/KORSVOLL: Hjelpeorganisasjonen CARE er tildelt høstens TV-aksjon på NRK. Korsvoll-kvinnen Marte Gerhardsen er derfor på jakt etter personer som fikk nødhjelpspakker fra CARE etter krigen.


Fikk du CARE-pakker etter 2. verdenskrig, eller kjenner du noen som gjorde det? Send en mail til redaksjonen.

Da Norge fikk hjelp av CARE

Etter andre verdenskrig var deler av landet bombet, nedbrent og i ruiner. Nøden var stor, vi manglet mat og andre livsnødvendige ting. Den gangen var det Norge som fikk hjelp av CARE.

Da de amerikanske CARE-pakkene ankom norske havner i 1946, var det nødhjelp til et krigsherjet Norge. Mannen som signerte hjelpeavtalen med CARE var daværende statsminister Einar Gerhardsen. Nå sitter barnebarnet Marte Gerhardsen i sjefsstolen hos CARE i Norge.

– Jeg visste ingenting om bestefars tilknytning til CARE før jeg fikk se bilder av ham på veggen i CAREs lokaler den første arbeidsdagen min, forteller hun.

Marte smiler når hun forteller historien om at bestefaren hennes var initiativtaker til CAREs nødhjelp til Norge.

Fra menneske til menneske

CARE ble etablert i 1945 av amerikanere som ønsket å hjelpe dem som ble rammet under andre verdenskrig. CARE sto for Cooperative for American Remiitances for Europe (Kooperasjonen for amerikansk hjelp til Europa).

Oppi pakkene lå mat, klær og annet nødhjelpsutstyr, men også leker og bøker. Mer 100 millioner CARE pakker ble sent til Europa, og 300.000 kom til Norge.

Einar Gerhardsen undertegnet i 1946 avtalen som sikret at nordmenn mottok CARE-pakker fram til 1950.

Mens Marshallhjelpen var støtte fra amerikanske myndigheter, var CARE-pakkene hjelp fra menneske til menneske.

Behov for hjelp

– Det er viktig at vi nordmenn forstår hva dette betydde for oss. Norge var hardt rammet etter fem år med krig. Noen hadde mistet sine nærmeste. Andre hadde mistet alt de eide. Norge trengte nødhjelp, og det fikk vi blant annet fra CARE. Det er viktig å huske på at alle kan være sårbare, også vi her i Norge.

– Nå er det andre som har behov for vår hjelp. CARE har blitt en internasjonal organisasjon, og CARE står nå for Cooperative for Aid and Relief Everywhere (Kooperasjonen for bistand og nødhjelp overalt). CARE vil gjennom årets TV-aksjon gi hjelp til dem som trenger det mest i dag, sier Marte Gerhardsen.

Leter etter CARE-pakkemottakere

CARE-pakkene ble distribuert over hele landet, men de fleste pakkene fant sine eiere i Finnmark og på Østlandet. Nå jakter NRK, i samarbeid med CARE og TV-aksjonen, på personer som mottok slike pakker etter krigen.

– Vi er jo litt nysgjerrige på hvem de var og hvordan pakkene ble mottatt. Jeg tror at slike historier kan minne oss på at det nå er andre som har behov for hjelp, understreker Marte.

– Min bestefar var opptatt av internasjonal solidaritet og at vi må ta vare på og stille opp for hverandre. Den store oppslutningen om TV-aksjonen er et godt uttrykk for at slike verdier fortsatt er levende i Norge. Jeg gleder meg til å være med på den store dugnadsinnsatsen som TV-aksjonen er, sier Marte Gerhardsen.

Marte Gerhardsen og CARE oppfordrer alle som mottok CARE-pakker, eller kjenner noen som gjorde det, til å ta kontakt med Nordre Aker Budstikke eller informasjonsrådgiver i CARE Ida Sem Fossvik på mobil 93630982 eller e-post ida.sem.fossvik@care.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.