*Nettavisen* Nyheter.

Martines blodige ansikt vant kunstpris

«University College Hospital»: Selvportrettet undertegnet kunststudent Martine Poppe. FOTO: UTLÅNT

Martine Poppe (23) fra Ullern stakk av med andreplassen i Juvenarte 2011 – en årlig utstilling med det beste fra norske kunstnere utdannet i utlandet.

Klikk på bildet for å forstørre.

På vei mot målet: Martine Poppe drømmer om å finne et galleri som gir henne mulighet til å utforske.

Klikk på bildet for å forstørre.

3_BREDDE: Bildetekst

Klikk på bildet for å forstørre.

4_HØYDE: Bildetekst

ULLERN/LONDON: Martine Poppe, som til daglig studerer kunst ved Slade School of Fine Art i London, lå på sykehuset etter en ulykke da hun fikk ideen til et kunstverk. Hun sørget for at bilder ble tatt av hennes forslåtte ansikt og våknet med hukommelsestap. Idéen var borte, men fotografiene fantes.

Med utgangspunkt i fotografiene malte hun et selvportrett som ble dundrende effektfullt i sin groteske forstørring. Nettopp dette selvportrettet, kalt «University College Hospital» ga Martine andre plass i det prestisjetunge arrangementet Juvenarte.

Kulturelle innflytelser

– Hvorfor valgte du å studere i utlandet?

– Tanken på å reise og studere i utlandet har alltid interessert og motivert meg. Man får så mange kulturelle innflytelser fra utlandet, og jeg så det som en selvfølge å flytte til en av disse store, internasjonale byene en eller annen gang i livet, sier hun.

«Tilnærmet abstrakt»

Alle kunstverkene i Juvenarte har blitt juryert av kompetente og kjente bransjefolk med seniorkurator ved Nasjonalmuseet Ellen Lerberg i spissen. Juryen begrunnet valget av Martine Poppes kunstverk til andreplassen slik:

«I valget av å gjengi motivet i abnorm størrelse, og ved å gå tett på, fjerner man seg nesten fra motivet. Ansiktet består av fargefelt, og det hele er gjengitt såpass stort at det tilnærmet framstår som abstrakt. Likevel er ansiktet der, konkret og nært oss og vi får ta del i kunststudentenes egne erfaringer fra en sykehusseng.»

– Hva inspirerer kunsten din? Og hva er målet ditt som kunstner?

– Jeg henter inspirasjon fra mange kilder når jeg jobber. Det viktigste for øyeblikket er å utforske uttrykket mitt gjennom materialene jeg bruker og å utfordre tankene mine om hva figurasjon kan være.

– Som kunstner er det naturligvis et mål for meg å kunne leve av det jeg gjør, men det viktigste er å ha en dynamisk ideologi som driver min prosess videre. Den har ikke et endelig mål.

Spennende og fruktbart

– Hva er det viktigste du har lært så langt?

Å ta sjanser! Lånekassen gir en fast inntekt, så man trenger ikke tenke kommersielt. Det eneste man kan gjøre galt på skolen er å la ting stagnere. Når jeg blir for beskyttende eller nostalgisk over visse prosesser, forsvinner energien fra maleriene mine – å være flink er ikke det samme som å lage kunst. Et eneste penselstrøk kan ødelegge flere ukers arbeid, men det kan også skape helt nye muligheter, og det er slike risikoer som gjør det til et spennende og fruktbart yrke.

Kilde: ANSA – Assocation of Norwegian Students Abroad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.