RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massasje skaper sterke bånd

Nordstrand Kursleder Jannicke Christensen ønsker sine avgangselever velkommen til femte og siste kursdag. Barna har allerede lagt seg godt til rette på sine liggeunderlag og kommer med spente gurglelyder. Mødrene er enige om at dette er et fint tilbud både for å møte andre småbarnsforelder og å lære en ny form for kontakt med barnet.

Kurs for alle

Dette er kurs nummer 26 som holdes i kjellerstua til Jannicke. Peisen er fyrt opp, så det er behagelig temperatur for de små. Atmosfæren i rommet roer seg etter en innledende vuggesang. Foreldrene masserer sine egne barn mens kursleder demonstrerer på sin babydukke. Hun forklarer at det er viktig at de lærer å massere på sine egne, da reaksjonene for hva som er godt og mindre populært varierer fra barn til barn og må respekteres.

Deltakerne på dagens kurs er kun kvinner, men Jannicke oppfordrer menn til å delta da de også har behov for å knytte bånd med barnet sitt på et tidlig stadium. Grunnen til at så få menn melder seg på er ikke fordi de ikke vil, men rett og slett fordi mange er ute i arbeid på dagtid. Hun legger til at det er mulig å komme på kurs på kveldstid, og at alle er velkomne. Babyene ser ut til å stortrives der de får massasje på føtter og bein. De er noe mer skeptisk når det kommer til magen, men roer seg raskt. Massasje er imidlertid ypperlig å prøve ut dersom babyen plages av mageknip eller kolikk, kan Jannicke informere oss om. Så er det armer, fingre og ansiktets tur, før seansen avsluttes med deilig ryggmassasje og en lett utstrekning.

Sosialt og lærerikt

Etter den om lag 20 minutter lange massasjen setter mødrene seg rundt bordet for å amme og småprate litt, eventuelt stille kursleder spørsmål som har dukket opp under dagens time. Ingrid Dalsegg, med sønnen Halvard, er en av mødrene som har valg å ta kurset hos Jannicke, og trives med at det er et lite og intimt miljø.

Vi får masse nyttig tilleggsinformasjon her på kurset, som førstehjelpskurs for spedbarn, legger Marianne Ispir til, med en litt småtrøtt Mikael på armen. Xander derimot er travelt opptatt med å få melk av mamma Ute Schumacher. Hun setter stor pris på tiltaket, og lille Xander har en far som venter på å lære seg massasjeteknikkene så snart tiden strekker til.

Noen av barna har likt massasjen fra første stund, mens andre har måttet vende seg til det.

Det er imidlertid viktig at barnet er mett og god, og har sovet godt i forkant for å få best utbytte, kan Marianne dele med oss ut ifra sine erfaringer med Mikael. Kursleder Jannicke er helt enig i denne uttalelsen, og legger til at massasjen ikke bare knytter sterke bånd, men også hjelper barnet å slappe av, gir bedre søvn, hjelper fordøyelsen og gjør foreldrene bevisst på barnets kroppsspråk, samtidig som barnet får økt trygghet. Det er viktig at vi ikke påtvinger massasjen. Den skal nytes, og utføres bare hvis barnet trives med det; noe som nesten alltid er tilfelle etter den første tilvenningsfasen.

Aktiv pådriver

Det hender jeg møter på tidligere kursdeltakere som løper rundt butikkreolene, og det er like fascinerende hver gang å se hvor store de er blitt, sier hun. Selv har Jannicke alltid vært glad i barn, hun har to jenter på 9 og 12 år, og arbeider i tillegg i barnehage. Hun er leder i styret for foreningen Babymassasje i Norge (BIN), og er en aktiv pådriver for å gjøre teknikken kjent.

Jo flere som driver med dette, jo bedre! Det er stadig nybakte barneforeldre som har behov for tilbudet, og jeg tror at flere kursholdere rett og slett vil øke etterspørselen da tilbudet og de gode effektene av massasjen blir bedre kjent, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere