Gå til sidens hovedinnhold

Massedød i Akerselva

6000 liter klorvann har lekket ut i Akerselva.

AKERSELVA: Utslippet kommer fra en lekkasje på en klorslange i Oset vannbehandlingsanlegg og ble oppdaget onsdag 2. mars, men har ifølge Dagbladet pågått siden tirsdag ettermiddag.

Fisekdød i elva

Store mengder fisk er som en følge av forurensningen funnet død nedover i elveløpet. Torsdag koblet Vann- og avløpsetaten (VAV) inn Norsk institutt for vannforskning (NIVA) i saken. NIVA vil på mandag foreta undersøkelser av hvor store skadene på det biologiske mangfoldet, og spesielt livet på bunnen i elva, har blitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Finn Paulsen i VAV tar prøver etter klorutslippet i Akerselva. (Foto: Audun Sørsdal, Vann- og avløpsetaten)


– Vi tar dette alvorlig, og vil gjennomføre flere undersøkelser frem mot høsten, sier konstituert direktør Per Kristiansen i VAV.

Den døde fisken er i hovedsak funnet langt nede i vassdraget, mellom Kuba og Mølleparken.


– Vi er bekymret for skadene klorutslippet kan ha medført, og har i dag diskutert situasjonen både med Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA). I tillegg til å informere om den døde fisken vi har funnet, har vi forklart at vi vil prioritere å komme frem til tiltak for å gjenopprette et godt biologisk mangfold i elva, sier Kristiansen.

Hendelsen er spesielt uheldig ettersom man de siste årene har jobbet hardt for å øke fiskebestanden i elva, blant annet ved å sette ut yngel i Maridalsvannet.

LES OGSÅ: Fiskebestanden til nye høyder

Økte vannmengden i Akerselva

Umiddelbart etter at klorlekkasjen ble oppdaget ved sjutiden onsdag morgen, ble åpnet det åpnet for mer vann til Akerselva, fra 1000 til 3000 liter per sekund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Idyllisk: Men under isen dør fisken. (Foto: Audun Sørsdal, Vann- og avløpsetaten)

– Ved Brekkedammen og Badebakken er det ikke funnet spor av klor, mens det ved Nybrua, Grünerbrua og Aamot bru er funnet svært små mengder av klor, det vil si 0,010 milligram per liter, sier Per Kristiansen om målingen som ble foretatt torsdag.

Vanskelig å si hvor farlig utslippet er

Den høyeste konsentrasjonen som ble målt var til sammenlikning fem milligram per liter. Klorkonsentrasjonen i elvevannet skal derfor nå være lav, men det kan fortsatt ligge igjen i rolige partier.

– Fortynnet klorvann er giftig, men spørsmålet er hvor konsentrert dette utslippet er, sier seniorforsker Torleif Bækken ved NIVA til Aftenposten.

Fortynnet klorvann er ikke skadelig for mennesker.

LES OGSÅ: Lekkasje på Oset - Flom på Kjelsås
LES OGSÅ: - Alt mulig dritt havner i Akerselva

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg