*Nettavisen* Nyheter.

Massemorder inntar Grusomhetens Teater

Anne Lorentzen spiller seriemordersken Belle Gunness på Grusomhetens Teater i kveld. FOTO: PROMO

Det blir ektra grusomt på Grusomhetens Teater når Anne Lorentzen tar for seg en av historiens verste seriemordere, Belle Gunness.

Klikk på bildet for å forstørre.

Belle Gunness med sine tre barn. I 1908 brant Belles hus i Chicago ned til grunnen. I kjelleren fant man tre forkullede barnelik og et hodeløst kvinnelik. Barna var Belles. HISTORISK FOTO

Klikk på bildet for å forstørre.

Det har lenge vært en mysterium om det hodeløse liket som ble funnet på branntomta var Belle. Nå har eksperter DNA-testet Belles slektninger, men resultatet er foreløpig ukjent. HISTORISK FOTO

GRÜNERLØKKA: For mer enn ti år siden kom artisten Anne Lorentzen over historien om Belle Gunness – seriemordersken fra Selbu som er mistenkt for å ha drept over 40 personer, blant dem både sine barn, ektemenn og potensielle friere. Nå kommer konsertforestillingen om den myteomspunne massemorderen som utvandret til Chicago 21 år gammel.

Lorentzen står for både idé, manus, musikk og tekster, i tillegg til selv å innta rollen som Gunness. I forestillingen fører «Belle» ordet, og gjennom sanger og musikalske monologer serverer hun sine versjoner av hva som «egentlig» skjedde.

– Hvorfor ville du lage en forestilling om en seriemorder?

– Det har jeg spurt meg selv om noen ganger også. Mye av grunnen var rett og slett nysgjerrighet. Jeg synes historien om henne var såpass interessant at den burde fortelles, men jeg ville ikke bare servere en bestialsk historie. Derfor har jeg tilført forestillingen noe ekstra gjennom musikken, det blir mer som en konsert.

Verre enn Jack the Ripper

Loretzen forteller at hun brukte lang tid på å finne ut av hvordan hun skulle begynne.

– Jeg følte jeg trengte en begrunnelse for å bruke så mye tid på noe som er så tilsynelatende destruktivt. Et sitat fra den amerikanske filosofen Camille Paglia ble utslagsgivende for hvorfor jeg skulle dette.

– Og det sitatet var?

– «Det finnes ingen kvinnelig Mozart fordi det ikke finnes noen kvinnelig Jack the Ripper». Jeg prøver å svare Paglia og si at «Her har vi Belle Gunness. Hun hevdes å ha tatt livet av betydelig flere personer enn Ripper.»

Brutale kvinner

Lorentzen lurer på om man trenger kvinnelige seriemordere for å komme kjønnsmyten til livs.

– Vi sliter med en kulturell bagasje om at kvinner er mer moalske enn menn, men vi innrømmer ikke kvinners full menneskelighet før vi erkjenner at de har akkurat samme kapasitet til å være like brutale som menn.

Øm og grusom

Selv om det er tydelig er tung tankevirksomhet bak forestillingen, ønsker Lorentzen at publikum først og fremst skal bli underholdt. Gunness får blant annet gjenoppstå under forestillingen for å bli intervjuet i et talkshow.

– Hvilke spørmål ville Operah eller Skavlan ha stilt henne for eksempel? Jeg håper publikum blir nysgjerrige de også. Forestillingen starter i Selbu og avsluttes i brannruinene utenfor Chicago. Underveis lærer vi Gunness å kjenne som en person med et bredt følelsesspekter. Hun skriver de ømmeste kjærlighetsbrev og gjør de mest grusomme handlinger.

Iscenesatt død?

– Ettersom du har jobbet så lenge med historien, har du kanskje gjort deg egne tanker om Gunness sin død? Tror du virkelig det var hun som ble funnet hodeløs på branntomta?

– Nei, det er mye som tyder på at Belle Gunness iscenesatte sin egen forsvinning. Det er en rettsmedisiner som har tatt dna-prøver av levningene og av Belle Gunness sine slektninger, men resultatet er ikke offentliggjort ennå. Det blir spennende å se hva de kommer fram til.

Forestillingen spilles fra og med torsdag til og med søndag klokka 19.30. 2. november slipper Lorentzen dessuten plata med navnet «Alias Belle Gunnes» med musikken fra forestillingen. Og for den som er engstelig for å bli mørkeredd etter å ha tatt turen innom Grusomhetens Teater, kan artisten gi noen beroligende ord.

– En venn av meg kalte forestillingen for varmt skremmende. Det synes jeg var bra beskrivelse, ler hun.

Hun hevdes å ha tatt livet av betydelig flere personer enn Jack the Ripper

Anne Lorentzen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.