*Nettavisen* Nyheter.

Mathilde håper på å toppe fjoråret

Det et nå det begynner: Mathilde Simonnes vil ha din hjelp i kampen for å hindre HIV-smitte mellom mor og barn i Mosambik

Denne uken arrangeres medisinstudent- enes humanitære aksjon over hele landet. I front står 23-åringen Mathilde Simonnes fra Røa.

Klikk på bildet for å forstørre.

godt synlig: Med plakater over hele byen vil medisinstudentene gjøre folk oppmerksomme før bøssebærerne kommer.

RØA: – Det er fint å ha muligheten til å engasjere seg i humanitært arbeid mens man er student.

Mathilde Simonnes ville ikke vente. Andreårsstudenten engasjerte seg tidlig i medisinstudentenes tradisjonsrike humanitæraksjon, MedHum. Denne uken leder hun Oslos medisinstudenter i arbeidet med å samle inn penger til bekjempelse av HIV-smitte mellom mor og barn i Mosambik.

Billig nytte

MedHum-aksjonen avholdes annethvert år. Årene imellom går med til å planlegge og samle kunnskap om prosjektene. Som en av fem MedHum-ledere reiste Simonnes derfor til Mosambik i fjor, og fikk erfare vaksineprosjektet i praksis.

– En HIV-test koster syv kroner, og for 300 kroner kan HIV-positive gravide få pillekuren som hindrer at barnet de bærer blir smittet, sier hun.

Lite tiltak, stor utfordring

Simonnes forteller at de gravide selv er den største hindringen for kurprosjektet.

– Mange er skeptiske til å teste seg når de ikke har symptomer. De vet ikke at de kan bære smitten i seg uten å merke det.

Samtidig er nettopp tid en viktig faktor for å hindre smitte.

– Jo tidligere behandling kommer i gang, jo større er sjansene for å lykkes, sier hun.

Aktiv uke

Aksjonsuken innledes lørdag 22. september, med legeslipp og bamsesykehus på Youngstorget. Hele den neste uken vil bøssebærere gå fra dør til dør, mens ulike arrangementer finner sted på Youngstorget og rundt medisinstudentenes campus ved Rikshospitalet. Aksjonen har allerede fått inn en halv million kroner gjennom en intern auksjon på Legeforeningens landsstyremøte. Ved forrige aksjon kom det inn 1,1 millioner kroner.

– Det håper vi selvfølgelig å toppe i år, smiler den engasjerte aksjonslederen.


Du kan gi 50 kroner ved å sende SMS med kodeord MEDHUM til 2160.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.