Matpakka trenger hvitvin

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke.

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. Foto: (FOTO: Tore Sandberg)

En kompleks rett trenger en vin som spiller på de samme strengene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Martin Alfsen har vært med som ekspert i "4-stjerners middag" på TVNorge. Foto: Foto: TVNorge

Klikk på bildet for å forstørre.

Fiano di Avellino 2008, Terredora, Campania, Italia

Vi blir servert en vanvittig saftig rull, fylt med den nydeligste, milde flatfisk og ytterst velsmakende krabbe.

Tre forskjellige konsistenser utfyller hverandre, og opplevelsen er sødmefullt mettet med god sjøsmak. Så brytes idyllen på en oppsiktsvekkende måte med bitter endivie.

Den store kontrasten mellom endivie og sjømat skaper spenst i smaksbildet. Det bitre tones dessuten noe ned med både litt sødme, syre og fett. Her spilles det på alle grunnsmakende, og totalen er kompleks og velkomponert.

LES OGSÅ: Pakk deg en vårlig rull

Den hvite sti

Velger vi vin, er det den hvite sti vi her skal følge. Rødviner vil ødelegge den delikate sjømaten, og tanninene vil forsterkes av bitterheten til endiven.

Roséviner glir lettere inn i dette landskapet, men også her vil det lille som er av tanniner, blir fremhevet – og frukten kan fort bli ubehagelig dropspreget.

Er du en ølhund, vil jeg foreslå en frisk og fruktig hveteøl, gjerne av de lette belgiske variantene – eller etterligninger av disse, med få og runde kanter.

Frukt og friskhet

Med hvitt i kikkerten vil jeg fokusere på frukt og friskhet. Vi trenger en vin som kan underbygge sødmen i rullen selv, og samtidig gi fruktighet til de sødmefulle og bitre endiviene.

Friskhet er alltid viktig, og her trenger vi hjelp til å restituere munnhulen etter det bitre, slik at gommene nullstilles og er klare for nok en bit.

En mineralsk tørrhet i vinen vil gi en litt fast struktur i avslutningen, noe som kan passe fint inn med bitterheten her – så lenge det ikke bikker over og blir en fest av bitter- og tørrstoffer.

Til Italia

45579 Fiano di Avellino 2008, Terredora, Campania, Italia, kr 149,90 (fullsortiment) er i prinsippet vinen vi har lett etter. Her får vi en flott kombinasjon av moden, sødmefull frukt som mango og steinfrukt, i fint samspill med friskere epler og sitrus.

Vi har dessuten den flotte mineralske tonen både i nese og munn, som gjør at vinen nærmest strammer seg litt opp i avslutningen.

Dette forsterkes ved at vinen før fermenteringen har maserert med skallene. Prosessen gir mer farge og tydeligere frukt, men også en liten bitter snert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.