RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mats (13) er en av de store stjernene


Oslogutten Mats Hatlem (13) er et stort talent på skateboard. 1. august konkurrerer han under NM på Jordal.
Oslogutten Mats Hatlem (13) er et stort talent på skateboard. 1. august konkurrerer han under NM på Jordal. Foto: Foto: Sanne Lier
For skatetalentet Mats Hatlem fra Frogner er det ingenting som matcher følelsen av å stå på brettet. Nå er han NM-klar på hjemmebane.

JORDAL: Til tross for sin unge alder er det liten tvil om at Mats er en av de store stjernene på den norske skateboardhimmelen.

I 2011 ble den da 11-årige Mats NM-mester i vert for juniorklassen, og beholdt posisjonen som regjerende juniormester året etter. 

Under årets NM, som arrangeres på Jordals nye skatepark fra 1.august, er han klar for å ta steget opp til seniornivå. Det til tross for at klassen er forbeholdt skatere fra 18 år og oppover.

Se video av Mats i aksjon i vinduet over!

– Kjører fletta av de fleste

– Drømmen er å kunne delta i X-games og de aller største internasjonale konkurransene en gang i fremtiden, forteller Mats. 

Unggutten har markert seg i skateboard-verdenen, og Joakim Wang i RulleJordal er overbevist om at han kan nå langt.

– Det er for tiden mange lovende kjørere som vil komme til å bli superstjerner i fremtiden, og Mats er definitivt en av disse. Han kjører fletta av de beste norske SR-kjørerne, og har utmerket seg stort.

Til høsten skulle Frogner-gutten egentlig begynt på ungdomsskolen, men en unik mulighet gjør at han i stedet flytter til Arizona i begynnelsen av skoleåret. 

Der skal han utvikle sitt talent under ledelse av kjente og profilerte personer i skateboardmiljøet, med mål om å bli så god som mulig. 

– Jeg skal jobbe hardt og målrettet, og håper å nå mitt fulle potensiale som skater. Jeg er så utrolig takknemlig for at Ruseløkka skole bidrar til at jeg får denne muligheten, og gleder meg veldig, sier han.

Les også: Full rulle på Skullerud

– Som en stor familie

Men før avreise står et norgesmesterskap for tur. Der skal Mats blant annet konkurrere mot treningskameraten Henry Calmeyer (18).

Vålerenga-gutten er i likhet med Mats klar for NM-deltakelse, men forteller potensielle resultater ikke er noe han tenker særlig over.

– Jeg skater fordi det er det absolutt beste jeg vet om, og fordi jeg synes det er utrolig gøy. Derfor er jeg ikke så opptatt av hvilken plassering jeg måtte ende opp med, sier han.

Henry forteller at aldersforskjellen mellom kjørene aldri er et tema. 

– Vi er en stor familie der alder, bakgrunn og landegrenser ikke spiller noen rolle. Gjennom skating har jeg fått mange venner fra forskjellige land, og til tross for at det skiller fem år mellom Mats og meg har vi reist masse sammen i hele Europa.

– Det er gleden ved å skate som er felles, og motsetning til idretter som fotball deles ikke skating inn i aldersbestemte lag. I tillegg spiller vi ikke mot hverandre - vi skater sammen. Slik sett er det en veldig inkluderende aktivitet, fortsetter Mats. 

Mesterskap på nye planker  

I forbindelse med at NM i skateboard arrangeres på Jordal har bygningsarbeidere jobbet iherdig med å få på plass en stor skatepark som er et norgesmesterskap verdig. 

– Det er omtrent 50.000 aktive skatere i Norge i dag, og rundt 10.000 av disse bor i Oslo. Det var på tide at byen fikk en skikkelig park av dette kaliberet, sier NM-ansvarlig Joakim Wang.

Parken er finansiert mellom midler fra 7-Eleven, DnB NOR og Oslo kommune. I tillegg har skateklubben RulleJordal brukt omkring 6500 dugnadstimer gjennom de siste 4 år for at visjonen om en fullverdig skatepark skulle bli virkelighet. 

Til tross for at bygningsarbeidet fortsatt er i gang er Wang sikker på at alt skal være klart til konkurransestart 1.august. 

– Det har vært spesielt spennende å ha en byggesak så tett opp mot et mesterskap, men jeg er trygg på at alt blir ferdig i tide. Nå er vi klare for fire festdager med skateboard i sentrum, sier Wang. 

Han venter rundt 230 deltakere til arrangementet, og det skal konkurreres i fire grener. 

Les også: Vil bygge skatepark på Sæter

Skate-eksplosjon

Skateboardkulturen har gjennomgått store forandringer siden det første NM ble arrangert i 1989. 

Da ble aktiviteten endelig tillatt i Norge, etter at vi som eneste land i verden hadde hatt et forbud mot skateboard fra 1978.

– De siste 10 årene har skateboard eksplodert og holdt seg stort. Vi har norske kjørere som hevder seg blant de aller beste i Europa, forteller Wang.

– Med et så komplett anlegg som Jordal er forventningene skyhøye til både prestasjon og hygge. Det er gratis for publikum, og med en stor handlegate og muligheter for å slappe av i skyggen med en burger, er dette noe man ikke kan gå glipp av, sier han

Mats ser frem til NM på hjemmebane. 

– Jeg håper det blir et levende NM med mange gode prestasjoner. Jeg skal i alle fall gjøre mitt aller beste!

Les også: Bli en proff skater!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere