*Nettavisen* Nyheter.

Matstunt falt i smak på Grønland

Den lokalproduserte maten, som fredag ettermiddag ble delt ut på Grønlands torg, falt i smak hos en rekke forbipasserende. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Hver tiende Oslo-borger ønsker mer lokalprodusert mat i butikkhyllene. Kvartetten bak stuntet ”Maten du blir snytt for” lyktes langt på vei å bevise at mulighetene absolutt er til stede.

GRØNLAND: – Det handler om å ta større hensyn til norskprodusert mat, som det er mer kvalitet over. Samtidig bidrar det til å hjelpe de norske matprodusentene. Det er mye bedre at den norske kronen blir værende i Norge – og ikke blir brukt på produkter i utlandet, sier Danny Chaudry, Senterparti-politiker og Geriljagartner.

Det var Søndre Aker Senterparti som fredag ettermiddag var organisatorisk ansvarlig for stuntet på Grønland Torg. Der var det etablert en stand med servering av epler fra Manglerud og Høyenhall og økologisk plommekake fra Nordstrand.

Vil fremme utenlandsk trend

– Situasjonen i Norge er at småprodusenter møter store utfordringer og mange gir opp. Stort sett er det bare de største norske produsentene som mestrer de ulike vilkårene til både grossister og dagligvarekjeder. Dette igjen bidrar til en negativ spiral der nyetableringer i mindre grad finner sted, er blant det som står i skrivet som ble delt ut i anledning stuntet.

Kortreist lokalprodusert mat er ifølge Geriljagartnerne en hot trend i utlandet og ”big business" i USA. Selve målet med aksjonen var derfor å belyse hvilke aktører som kan fremme denne trenden her til lands.

– Vi ønsker å vise det er flere aktører som er ansvarlig for at Oslos matbutikker ikke bare kunne ha vært mer spennende, men at de også burde være mer bevisst på miljø og samfunnsansvar, sier Daniel Stephanek.

Fornøyde forbipasserende

Med matstuntet håper kvartetten, som velvillig delte ut lokal mat til forbipasserende utenfor t-banestasjonen på Grønland, å vise at morgendagens Oslo kan bli flinkere til å ta del i grønn matproduksjon, og mest av alt tilrettelegge for at lokalprodusert mat i nabokommunene får bedre tilgang til markedene.

– Når du opplever et stunt som dette, blir man også gjort oppmerksom på lokale produkter. Dette er et kjempefint tiltak, sier en kvinnelig forbipasserende.

LES OGSÅ: Bygeriljaens hemmelige aksjoner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.