Gå til sidens hovedinnhold

Måtte bite i det sure eplet

Tre uredde lærere på Svendstuen utfordret elevene til å lese 3000 bøker. Snøbading, treklatring og krabbing i trapper ble resultatet.

Svendstuen: Lærerne på 3. trinn på Svendstuen barneskole er ikke redde for å tape et veddemål. I starten av oktober utfordret de spreke damene elevene til å lese 3000 bøker innen skoleårets slutt. Det skulle vise seg å være en enkel sak for de leseglade elevene.
- Når elevene begynner i 3. klasse har alle lært å lese. Da gjelder det å motivere de 70 elevene til videre lesing, forteller Åsa Cecilie Tønnesen.

Utfordret elevene

Tønnesen er ikke snauere enn at hun lovet å hoppe ut av vinduet kun iført badedrakt hvis elevene klarte å komme seg gjennom 3000 bøker.
- Jeg trodde aldri de skulle klare det, ler hun.
Liv Lund lovet sine elever å krabbe oppover alle de 90 trappetrinnene ute på skolen og Alethe Pira skulle klatre opp i et tre og spise lunsjen sin der.
3. klassingene tok utfordringen, og da de nådde målet var det ikke mye annet å gjøre for lærerne enn å krabbe, snøbade og klatre.

Lesehester

Hver dag leser 3. klassingene ved Svendstuen en time. Og de 3000 bøkene skulle leses i skoletiden, ikke hjemme. Etter at boken var ferdiglest måtte elevene gjenfortelle og lese utdrag fra boken slik at læreren kunne godkjenne. Elevene fikk så en skriftelig godkjennelse på at boken var lest. Disse ble hengt opp i klasserommet.
- Til slutt var det lapper på alle veggene, på vinduene, på toalettene og ute i gangen, forteller en imponert Lund.

- Kan anbefales

Målet med utfordringen var å gjøre elevene til gode lesere.
- I denne alderen har de løst lesekoden, men de må motiveres videre. Mange foreldre tenker at barna nå kan lese, men de må fortsatt jobbe med å utvikle ordforrådet, få større språkforståelse og utvikle lesestrategier, sier Tønnesen.
De tre lærerne er alle enige om at dette kan anbefales.
- Det fungerte overraskende bra. Elevene ble veldig motivert og sammensveiset, de snakket jo sammen om dette hele tiden, sier de.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar