RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattemannen


Engebråten-lærer Skage Hansen har ikke funnet noe tilsvarende begrepsoversikt i matematikk for grunnskolen, verken på norsk eller engelsk. – Det er et stort behov for en bok som denne, både for elever, foreldre og lærere, sier Hansen.
Engebråten-lærer Skage Hansen har ikke funnet noe tilsvarende begrepsoversikt i matematikk for grunnskolen, verken på norsk eller engelsk. – Det er et stort behov for en bok som denne, både for elever, foreldre og lærere, sier Hansen. Foto: Foto: Karl A. Kjelstrup
– Det mangler en begrepsoversikt i matematikk for grunnskolen, tenkte ungdomsskolelærer Skage Hansen.

GREFSEN: – Et av målene i lærerplanen er at elevene skal ha god begrepsforståelse. Men vi som er lærere har ingen god måte å evaluere elevenes forståelse på. Det blir nok mye synsing, sier Skage Hansen, som også kritiserer læreverkene for ikke å være gode nok på å forklare begrepene i matematikken.

– Jeg har avdekket over 30 direkte feil i lærebøkene i matematikk for ungdomsskolen. Da er det ikke rart at elevene blir forvirret, sier Hansen.

Mattekortene

Skage Hansen fra Grefsen er mattelærer på Engebråten ungdomsskole. Han har bakgrunn som siviløkonom, og har studert matematikk på universitetet og høyskole. Å si at han er hekta på tall er neppe å ta for hardt i.

– Jeg gleder meg til hver eneste mattetime. Det er givende å lære bort når man ser at elevene mestrer det, sier Hansen.

Det var derfor han, for fire år siden, lanserte mattekortene getSmart på eget forlag, Getting Better. Nylig er konseptet bak kortene utvidet til også å dekke norskfaget, ved hjelp av lærerkolleger på Engebråten.

Tillatt hjelpemiddel

I høst lanserte Hansen «Matematisk Begrepsleksikon».

– Med denne boka kan man enkelt og greit ved hjelp av arkfaner bla seg frem til det begrepet man lurer på, og finne forklaring og illustrasjoner. Det fine med leksikonet er at det er tillat som hjelpemiddel ved tentamen og eksamen, sier Hansen.

Også for foreldre som trenger å friske opp egne mattekunnskaper kan boka være til stor hjelp.

Gikk opp en karakter

Mattekortene hans er kjøpt inn av en rekke skoler og kommuner over hele landet, og før leksikonet var utgitt var det allerede bestilt eksemplarer for 100.000 kroner. Både Engebråten og Nordberg skoler bruker Hansens utgivelser i undervisningen. Selv har han gjort stor suksess i egne klasser ved å bruke spill og problemløsning som læringsmetode.

– Elevene jeg hadde i fjor gikk i snitt opp en karakter med denne metoden, sier han.

NITO-støttet

Et trettitalls lærere har kvalitetssikret leksikonet, og Hansen har samarbeidet med fire lærebokforfattere. Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) har støttet bokprosjektet med 110.000 kroner. Til sammen har Hansens utgivelser mottatt om lag 300.000 kroner i støtte fra NITO.

Førstkommende lørdag (13. november) kan du møte Skage Hansen på Rune’s Minivarehus i Kjelsåsveien fra kl. 12-14, der han både signerer matteleksikonet, og svarer på spørsmål om matteopplæring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere