*Nettavisen* Nyheter.

Med de gamle på tur

Michael Falch var først i rekken på 30 veteranbiler som forrige uke satte kursen for Tyskland og Hansa-rally.

Det er et rikt veteranbilliv i bydelene våre. For ikke lenge siden samlet en del av de mest entusiastiske seg på Hjortneskaia for å sette kurs for Tyskland og Hansa-rally.

Klikk på bildet for å forstørre.

Formann i Norsk Veteranvognklubb, Bjørn Johannessen fra Ulvøya hadde Gunnar Høgenhaug fra Nordstrand som sjåfør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Solveig og Dag Johannessen har god plass i sin franske 7- seter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjell Solhaug viser merket som forteller om den lokale veteranbilklubben - "The privat Automobile Club of Nordstrand. Stiftet 19/1-85". $SUBT_ON$Spesielle biler$SUBT_OFF$

Klikk på bildet for å forstørre.

Bare fantasien setter grenser. Harald Fadum fra Nordstrand utnytter varmen fra manifolden i sin T-Ford når han skal bake brød eller varme rundstykker og kyllingvinger.

Klikk på bildet for å forstørre.

På Hjortneskaia som så mange ganger på Sæter 17. mai hadde Harald Fadum problemer med å få fart på T-Forden sin.

OSLO/KIEL/LÜBECK: Det var i 2004 det første Hansa-rally ble arrangert. For to år siden gikk det i Norge med Bergen som sentrum, og nå har ferden igjen gått sørover der Lübeck har vært samlingspunkt.

30 biler med 60 personer stilte opp på Hjortnes og med Michael Falch av mange kjent for sin tilknytning til EKT på Ekeberg - først i rekken. Videre bakover Dag Johannessen, spesialist på veteranbiler og kjent for mange fra sin tid hos Citroën-forhandleren Autobjørn på Lambertseter. Ved sin side i den gamle, franske 7-seteren hadde han sin kone Solveig som stadig er med mannen i gamle biler.

Hard clutch

Bjørn Johannnessen fra Ulvøya er formann i Norsk Veteranvognklubb og hadde for anledning Gunnar Høgenhaug fra Nordstrand som sin sjåfør. Harald Fadum fra Nordstrand og hans T-Ford har sikkert mange opplevd på Sæter 17. mai når den gamle bilen sliter seg opp Nordstrandveien.

Tidligere tannlege på Nordstrand, Kjell Solhaug måtte i år la sin virkelig gamle bil stå hjemme og i stedet kjøre en 42 år gammel NSU.

- Dårlige knær gjør at jeg ikke klarer den harde clutchen, så vi må kjøre denne NSU'n med automatclutch, betror han oss.

- Men se her. Stolt viser han merke på genseren: «The privat Automobile Club of Nordstrand. Stiftet 19/1-85». Alle veteranbiler er selvfølgelig spesielle, men Dag Johannessen vil gjerne vise og fortelle spesielt om sin franske.

- Denne skal det bare være tre stykker igjen av. 6-sylindret med firehjuls vacum-bremser. Franskmennene var tidlig ute med spesialiteter.

Skinnende blank i lakken står han og venter på tur til å komme om bord. - Vi var med også forrige gang det var Hansa-rally, sier han og peker på beviset i form av et skilt på kofferten.

Amerika-inspirert brødbakermaskin

En annen som gjerne viser sin bils spesialitet er Harald Fadum.

- Løft på motorlokket, oppfordres han av venner. Og Fadum er ikke vond og be.

- Hvorfor ikke utnytte varmen fra manifolden, forklarer han og åpner lokket på sin Amerika-inspirerte brødbakermaskin.

I den boksen kan det bakes brød, men jeg bruker den mest til å varme på rundstykker og kyllingvinger. Og så er det jo praktisk med skjermer som er flate oppå. Her kan jeg servere.

- Forresten, se her også. Stråhatten vipper bak i nakken når han stuper ned i baksetet på T-Forden. Og opp får han lirket en gammel sveivegramofon med 78-plater. Vi må jo ha litt underholdning når vi gjør en stopp.

Litt rusten i låten, men man kan høre «Ut over fjorden en snekke gled.».

- Klart for ombordkjøring, ropes det, og de 30 vognene setter seg i bevegelse. Bare Fadums er lite samarbeidsvillig. Men med sveivehjelp fra en kamerat blir det fart i motoren.

Og så er også de på vei utover fjorden.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.