*Nettavisen* Nyheter.

Med Eldrebølgen til Middelhavet

Høsten 2004 får seilbåten Eldrebølgen vinterhavn i Puerto Sherry i Cadizbukta. Der foregår også vårpussen, i mars 2005.

Juan i farta, Real Plastic og sandblåst bunnstoff

Mekaniker Juan skal reparere båtmotoren. Her er det ikke noe manana-tempo. Skipper må klamre seg fast i svingene, på vei til verkstedet i Juan`s bil. Motoren blir reparert i samme lyntempo og med godt humør. Bijobben som spansklærer tar han alvorlig.
En liten sykkeltur fra havna ligger byen Puerto Santa Maria. Det er lett å finne markedet. Man går bare etter lyden. Selgerne har stor tro på markedsføring. Naboen må overdøves. Spetakkelet er herlig infernalsk. Hustruen koser seg, på jakt etter skatter. Men det beste funnet gjør skipperen. Han trenger høstsko, og finner et par flotte. De sitter godt, og er sikkert vannavstøtende. Bare 10 euro, rene røverkjøpet. Tilbake i båten kommer det forsiktig fra hustruen: - Det er vel ikke plastikksko? Men vannavstøtende er de.
Endelig er vi i gang med årets seilas. Halvveis til Barbate får vi Levanten, østavinden fra Middelhavet, rett imot. Den øker til sterk kuling, og gir heftig kryss. Sydens svarte mørke har senket seg når vi sent på kvelden forsiktig tar oss inn til Barbate. Det er et stort øyeblikk når vi noen dager senere runder Gibraltars berømte klippe, og tar fatt på den spanske Middelhavs-kysten.

Maurisk palass og bedervet fiskemiddag

Med Sierra Nevada`s snødekte topper som kulisse tar en to timers busstur oss opp i fjellene til Grenada. Ei drosje klatrer videre, opp til Alhambra på toppen av en ås. Herfra regjerte de mauriske herskere over sitt Andaluciske rike i flere hundre år. Billettkøen er lang. Endelig kan vi vandre inn i de blomserprydede haver, og beundre palassets prakt.
I stille vær kjører vi motor nordover mot byen Denja, som ligger på fastlandet øst for Ibiza. En liten fiskebåt ligger ute på havet. -Han har problemer, sier skipper, når han ser fiskeren stå i båten og vifte med begge armene. Ganske riktig, han har motorstopp. -Por favor, vær så snill, sier han gang på gang, med bedende stemme. Han står klar med tauet, og vil ha slep. Det får han. 80 år er gubben, men sjøvett mangler han. Uten vest er han langt ute på havet i en liten båt. Sette seg i båten mens vi sleper ham, det har han ingen planer om.
Vel i havn bobler han over av takknemlighet, og forteller at mange har passert ham uten å hjelpe, før de snille norske seilerne kom. Han vil lempe ei bøtte med fisk opp i båten til oss som takk. -Er du fra vettet mann, kommer det fra hustruen. -Vi er bare to, og kan ikke spise så mye. Men fire fine fisker skal vi i hvert fall ha. De blir liggende inne i vasken. Der steker sola, og temperaturen er høy. Vel i havn i Denja slår aromaen mot oss fra de fire i vasken. Det blir pølsemiddag, som planlagt.

Spanske idyller, romersk amfiteater og hjemtur fra Barcelona.

Lange strekninger av kysten er dominert av en forargelsens mur av skyskrapere. Men idyller finnes innimellom. Puerto San Jose, rett øst for Almeria, har hvite hus og klipper. Innenfor havna frister god badestrand og en liten by. Den videre ferd nordover går langs spennende klippekyst. Når det blåser opp rett imot, kjører vi inn i ei bukt med en liten, hvit by. Der ankrer vi alene på stranda. Både badestrand og gater er nesten folketomme. Bare et par gamle menn har benket seg i skyggen. Om kvelden vogger dønninger oss i søvn.
Fra det gamle Kartago i Afrika kom grunnleggerne av Cartagena seilende. I år 225 f. Kr bestemte deres leder Hasdrubal hvor byen skulle ligge. Vel 400 år senere ble den så erobret av romerne. Som så mange andre steder hvor romerne hersket, etterlot de seg også her et amfiteater. Fra borgen på toppen kan vi beundre teateret, som man er i ferd med å restaurere.
Sakte seiler vi langs den spanske kyst. Så får båten plass ved Barcelona, og vi tar fly hjem for en måned i Norge. I midten av juli går seilasen videre til Mallorca, Sardinia og Italia.
Synnøve og Anton Andreassen
eldrebolgen.net

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.