RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med et bankende hjerte for Afrika


Terese Mongai og Issaka Sawadogo. FOTO JULIE MESSEL
Terese Mongai og Issaka Sawadogo. FOTO JULIE MESSEL
Jeg er helt ydmyk over den forskjellen man kan være med å gjøre, sier St. Hanshaugen- skuespiller Iram Haq.

Herman Foss Gate: De aller fleste av oss vil være med å bidra til en bedre verden. Det tv-aksjonen gjør er jeg helt stum av beundring over. Jeg var utrolig æret over å kunne få være med på dette, sier regissør og skuespiller Iram Haq (33), som har bodd på St. Hanshaugen siden 2000.

Hun er Care-ambassadør og synes det er et ærefullt oppdrag å få være med å fronte tv-aksjonen.

Mikrofinansiering gjør at folk er med å aktiviserer seg selv. Det at folk selv får være med å skape seg et bedre liv, det har jeg stor tro på, sier hun, da vi møter henne mellom boklansering og premiere på kortfilmen "Skylappjenta", som går som kortfilm på kino i fem norske byer.

Kvinner

tv-aksjonens budskap er at hjelper du en kvinne, hjelper du langt flere enn dersom du hjelper en mann.

Programmet skal hjelpe 500.000 mennesker, og midler fra tv-aksjonen skal brukes til å starte programmer som hjelper kvinner med økonomisk utvikling og kvinnelig lederskap. Fokus vil være på opplæring i helse og ernæring, mobilisering av menn for å styrke kvinners rettigheter og lese- og skriveopplæring, opplyser Care Norge.

Care støtter i dag 7352 spare- og lånegrupper med over 200.000 medlemmer i Niger.

97 prosent av kvinnene sier arbeidet har gitt dem bedre inntekt. De tjener penger som bidrar til å dekke husholdningens behov, de greier å spare og får økt inntektene sine. De har råd til å kjøpe både arbeidsutstyr og dyr, opplyser Marte Gerhardsen, generalsekretær i Care Norge.

Folk i arbeid

Terese Mungai (30) fra Gamlebyen og Issaka Sawadogo (42) fra Frogner pryder tv-aksjon-reklamer i alle Norges tv-hjem. Det handler om vårt bilde av Afrika, sier de.

Utenfor Afrika har vi en tendes til å se på Afrika som et fattig stakkarslig kontinent, uten ressurser. Men her bor stolte folk som ikke trenger å bli synes synd på, sier skuespilleren, opprinnelig fra Burkina Faso, Issaka Sawadogo.

Sammen med skuespilleren Terese Mungai, født i Kenya og bosatt i Gamlebyen, gjør han sin innsats for årets tv-aksjon på Nrk, ved å spille i reklamefilmen for den humanitære organisasjonen Care.

Reklamen ruller daglig over norske tv-skjermer, og forteller den korte historien om en kvine, som uten mannens viten har kjøpt en ku for å tjene til livets opphold.

Mongai og Sawadogo er enige om at å hjelpe kvinner er noe av det smarteste man kan gjøre.

Jeg er jublende glad for at temaet og målet for tv- aksjonen nettopp var kvinnerettet bistad, sier Mungai.

For meg er likevel kanskje det viktigste man bør satse på på det afrikanske kontinentet utdanning! Utdanning, utdanning, utdanning- det er det som kan gi Afrika en ny fremtid, understreker Sawadogo.

Begge skuespillerne er og var glade for å jobbe med noe så konkret som tv-aksjonen, likevel er bistandspolitikk av anserte greier.

For meg handlet dette om en mulighet til å være med å portrettere et land og dets folk, sier Mungai.

Jeg har hatt mange runder med meg selv. Hvordan fungerer bistandsmidler- hvor mye midler kommer frem, hva slags informasjon får vi her, hva endrer faktisk tv-aksjonmidlene i landene som mottar bistanden, sier hun.

Men det var det uansett en stor glede å komme til Rwanda, der vi gjorde innspillingen, og se hvordan lokale Care-ansatte hadde sine meninger om hvordan dette skulle gjøres, om hvordan det rwandesiske folket kan portretteres. Det er ikke snakk om at vestlige medier kun kommer med sine referanserammer og fordommer mot hvordan Afrika ser ut og fungerer, sier Mungai, og oppfordrer folk til å gjøre en innsats søndag 18.oktober.

Det trengs bøssebærere i alle bydeler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere