RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med flere fjær i hatten

St. Hanshaugens egen hattemaker, Mona Strand, er en travel dame for tiden. Med en blomstrende forretning, oppdrag for Ski-VM og utstilling på Rådhuset er det hektiske dager.

St. Hanshaugen: – Denne utstillingen på Rådhuset er uten tvil Norges største hatteutstilling, forteller en entusiastisk Mona Strand.

Verdenskjent

– Vi har fått låne hatter fra blant annet en verdenskjent hattemaker som heter Philip Tracy, sier Strand.

– Den engelske designeren lager hatter til hele verden, alle vil ha en bit av verkene hans. Tracy lager mer catwalk hatter, enn til dagligdags bruk, men er en stor inspirasjonskilde for meg.

Det kommer mange gjesteutstillere fra andre land også.

Hatter fra dronningen

For Mona blir dette aller første gang. Og hun er i godt selskap.

– Vi har til og med fått håndplukkede hatter fra dronningen, som er laget av hennes private og mangeårige hattemaker May Aubert. Kreasjonene er blant flere av signaturhattene til Aubert. Mona har selv et meget spesielt forhold til den kjente hattedesigneren.

En i klassen min på Kunsthøgskolen kjente May Aubert og hjalp meg slik at jeg fikk jobbe for henne som en slags løpejente to dager i uken. Det var utrolig gøy, hun er en av disse sjeldne damene som man ikke så ofte får oppleve, sier Strand og smiler.

Fjær som signatur

Mona kan fortelle at hattemoten beveger seg ofte etter hvem som bærer dem, så det finnes ingen fasit.

Alle designerene får stille ut rundt 20-25 hatter hver, og for Mona blir det en fin blanding av gammelt og nytt.

– Jeg har en sort dramaserie som går over til et fargehav inspirert av sjøbunnen, og igjen over til brud som er litt lettere. Det er en enorm jobb og det står fremdeles en del finpuss igjen, sier hun og puster tungt ut.

Mona bruker mye fjær, som etterhvert har blitt en del av hennes signatur. De fleste utstillerene har klare signaturer og det skal i følge Strand være ganske enkelt å skille de ulike designerene.

En hatt for alle

– Hvem er hattebrukerne?

– Det er alle. Mange i nabolagte her som bruker hatter, men det kommer også folk fra hele landet,sier Mona og viser til at det tross alt ikke er så alt for mange som holder på med det yrket.

– Mesteparten av hattene mine kommer på bestilling fra kundene. Da blir det et slags intervju av kunden for å finne ut hvordan type hatt som passer best. Og det er så stor glede i å lage noe som kundene virkelig elsker. jeg er heldig sånn settt, sier hun.

Designer til Ski-VM

Mona har nok av jern i ilden for tiden. I tillegg til utstillingen har Mona også sagt ja til å lage hodeplaggene som skal pryde åpningsshowet til Moods of Norway-visningen under ski- VM.

– Jeg skal lage noen slørdekorasjoner til et par selvlysende klær. Blir nok cirka ti ulike ting, så nå er det bare å jobbe på, sier Strand og presiserer:

Er så klart litt stresset nå, men jeg kan ikke se for meg å holde på med noe annet, og jeg vil stort sett jobbe hele tiden, avslutter Mona.
 


Utstillingen er i Rådhuset og er gratis for alle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere