RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med gudene på tur på Ammerud


GUDENE PÅ TUR: Gudene Ganesha , Murugan og Thurgaiammen blir hver kveld båret ut i nærområdet, slik at alle de festpyntete festdeltakerne kan møte dem.
GUDENE PÅ TUR: Gudene Ganesha , Murugan og Thurgaiammen blir hver kveld båret ut i nærområdet, slik at alle de festpyntete festdeltakerne kan møte dem. Foto: Foto: Marianne Holøien
Når det blir for trangt og klamt til at alle kan møte gudene i tempelet på Ammerud, får heller gudene ta en tur ut til folket.

AMMERUD: – Det passer ikke for alle å komme inn i tempelet. Derfor kommer Gud ut og viser seg, sier Vinothan Thurairazah, en av de flere tusen hinduer som nå om dagen feirer sin årsfestival Thiruvila på Ammerud.

Der kan naboer som måtte være i nærheten, hver kveld se tre av gudene på tur sammen med horder av festpyntede tempelfestivaldeltagere.

– Plass til alle ute

– Det er trangt og varmt i tempelet, og alle vil ikke komme inn. Men her ute er det plass til alle, sier Anusha Velalakan på klingende vestlandsdialekt. Hun har tatt med seg familien fra Stryn til festivalen på Ammerud.

Se bildeserie fra feiringen her

– Eg gler meg til å sjå på guda våre og til å sjå folk, sier Velalakan om forventningene til resten av festivalen.

En annen forventning er at barna, som ikke akkurat omgir seg med mange hinduer til daglig på Stryn, får et innblikk i kulturen de kommer fra.

I tolv dager til ende varer den store årsfesten i hindutempelet Sivasubramanyar Alayam i Martin Strandlis vei 10. Hele festen startet den siste helgen i juli, og regnet i åpningshelgen kom som bestilt, forsikrer Vamathevan Kuddithamby i Norges Hindu Kultur Senter, som står for tempelets årsfestival.

Akseptert av gudene

– Litt regn er veldig fint. Det betyr at guden har akseptert og at vi har gjort alt helt riktig, sier Kuddithamby.

Hver eneste dag under festen er flere hundre feirende hinduer på plass i tempelet på Ammerud.

Gudene ut i gatene

Det er imidlertid ventet flere tusen når festen når sine desiderte høydepunkter mandag og tirsdag neste uke. Mandag kan naboer og andre tilskuere se hinduenes guder bli trukket seremonielt rundt i gatene i tempelets tre fantastiske vogner.

Tirsdag er den store badefestivalen (Tirthotsav), der gudene blir ført i prosesjon til Vesletjern bak Apalløkka skole og hovedguden vil bli feiret med bading.

– Det er nok mandag som er den aller største dagen for oss. Da pleier flere tusen mennesker å møte opp, sier Kuddithamby.

For 15. gang

Årsfesten til Norges Hindu Kultur Senter blir arrangert i Oslo for 15. gang i år. Hver gang blir den arrangert i den tamilske måneden Aadi.

– Høytiden faller på litt ulikt tidspunkt hvert år. Noen ganger kommer den før fellesferien, noen ganger midt i ferien og andre ganger etter, sier Kuddithamby.

Han regner med at årsfesten vil bli holdt i dagens tempel i et par – tre år til. I løpet av 2016 håper derimot senteret at det nye tempelet som skal bygges mellom Rommen skole og golfbanen er ferdigstilt.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere