RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med hjerte for minoritetsungdommen

Hamsa Mohamed er 23 år og nyvalgt representant for Bydel Søndre Nordstrand i SVs fylkesstyre. Nå ønsker han å få flere innvandrere engasjert i ungdomsaktivitet og politikk.

MORTENSRUD: Akkurat presis møter Hamsa Mohamed journalist og fotograf på hans lokale kjøpesenter, Senter Syd på Mortensrud, over en kopp kaffe.

Dette er mitt første intervju etter at jeg ble valgt inn i fylkesstyret, smiler han og legger til at han er litt spent. Den lille, svarte mobiltelefonen blir raskt plassert innen rekkevidde på bordet foran ham, og han tar et tak rundt kaffekoppen.

I snart fem år har den unge somalieren vært med i Sosialistisk Venstreparti (SV) og han er den første politisk aktive somalieren som er oppvokst i Norge.

Jeg kom over en organisasjon for somalisk ungdom i 1998 og endte i styret. Gjennom dette arbeidet kom jeg over i politikken, forklarer Hamsa og tar en slurk svart kaffe.

Under valgkampen ble han enda mer aktiv. Nå ønsker han å få flere somaliere engasjert i politikken.

Brenner for unge innvandrere

Jeg brenner for saker som angår minoriteter. Jeg tenker spesielt på at de skal ha like muligheter som de med etnisk norsk bakgrunn, og at de skal få mulighet til å delta på det de ønsker, sier den engasjerte politikeren.

Til daglig jobber 23-åringen som tospråklig lærer for nyankomne flyktninger. Arbeidsoppgavene går ut på å lære dem både språk og hjelpe dem med det faglige. I tillegg jobber Hamsa i Oslo kommunes tolketjeneste. Det har han gjort siden han var 19 år. Ved siden av jobbing, organisasjonsarbeid og politisk aktivitet studerer han enkeltemner i samfunnsvitenskap ved universitetet.

Den aktive mortensrudgutten er klar over de mange oppgavene bydelen må ta fatt på.

Jeg ser at den store andelen ikke-vestlige minoriteter er en stor utfordring her. På Mortensrud skole er det over 90 % fremmedspråklige. Da er det viktig at de får tilbud om fritidsaktiviteter. Vi må gi dem muligheter slik at de får et godt liv senere, sier han bestemt.

Egentlig ville Hamsa bli friidrettsutøver, men som eldstemann blant ti søsken var mulighetene begrensede. Dermed måtte han slå fra seg løpedrømmen. Nå er det politikken han vil jobbe for. Og da er det den unge minoritetsbefolkningen hjertet hans brenner aller mest for.

Det er så mange ungdommer som går rundt og gjør ting de ikke har lyst til, av mangel på et sted å være. Jeg mener at det må finnes organiserte aktiviteter i bydelene som er nærmest befolkningen. Man trenger ungdomsklubber og aktivitetshus hvor foreldre kan hjelpe til, mener Hamsa.

Ønsker engasjement

Jeg synes det er en god start at det alltid er to representanter i fylkesstyret med minoritetsbakgrunn. Det at jeg er ungdom gjør at folk ser det som mer positivt, sier Hamsa i det en kjenning kommer forbi. De tar hverandre raskt i hånden, veksler et par ord før Hamsa får avsluttet samtalen og snur seg tilbake til intervjuet.

Jeg vil jobbe for å få flere til å melde seg inn i partiet, fortsetter han der han slapp. 23-åringen legger ikke skjul på at han mener innvandrere må bli mer aktive.

Jeg håper interessen vil melde seg blant innvandrere også, smiler han. Selv ble han tidlig engasjert. 15 år gammel og bare seks år etter at han kom til Norge ble Hamsa med i ungdomsorganisasjonen for somaliere. Siden har han vært engasjert i ulike verv i flere forskjellige organisasjoner.

Føler du at det gir deg mer makt å sitte i fylkesstyret?


Det at jeg kan kommentere og si det jeg mener om de sakene jeg har god kunnskap om - og bli hørt, gir meg jo litt makt. Jeg føler i hvert fall at jeg får god respons, sier han med et smil.

Bedre framtid

Hamsa tror det har stor betydning om dagens unge somaliere får færre barn enn foreldregenerasjonen. I dag er halvparten av somalierene i Norge under 20 år. Den unge SV-eren tror dessuten at tilnærming til det norske levesettet vil kunne redusere dagens problemer med innvandrerungdom.

Det har mye å si med færre barn for da kan begge foreldrene jobbe, noe som gir bedre økonomi og bedre sosialt liv for barna, sier han alvorlig. Han synes det er uheldig at mediebildet av nettopp somaliere er så negativt. Likevel er han optimistisk og mener det er mulig å endre på dette.

Det er mulig å snu det negative bildet som har blitt skapt av somaliere. Jeg ser det som min oppgave å snu dette. For å gjøre det må vi få flere inn i politikken, forklarer han med både munn og hender. Hamsa er tydelig ivrig og glemmer nesten bort kaffekoppen som ennå står der ganske full.

Jeg blir i hvertfall ikke den siste somalieren i politikken med tanke på alle de unge som kommer etter meg, ler Hamsa.

Er planen å gjøre karriere i politikken?


Jeg kan ikke være sikker på en slik karriere. Derfor er det viktig med utdanning, svarer 23-åringen som også er leder av Somalisk studentforening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere