*Nettavisen* Nyheter.

Med Høyre i familien

Andreas Strandskog har hånden på Stortingets dørhåndtak, men det er det helt andre ting som opptar han nå. Snart er det kommunevalg. Foto: Foto: Vidar Bakken

Andreas Strandskog (23) fra Ullern er nyvalgt leder av Oslo Unge Høyre. Det burde ikke overraske noen.

ULLERN: Som far så sønn, eller var det omvendt? Som søster så bror. Det er ikke godt å si når Andreas Strandskog har en far, Tore Strandskog, som er leder av Ullern Høyre og en tre år eldre søster, Camilla Strandskog, som sitter som nestleder i sentralstyret for Unge Høyre.

– For å si det sånn. Det var mye diskusjoner rundt middagsbordet i vår familie når jeg vokste opp. Samfunnsspørsmål var ofte tema. Som medlem av Unge Høyre har jeg videreutviklet denne interessen og lært utrolig mye når det gjelder det å skrive og ikke minst debatteknikk, sier Strandskog.

Forankret I Ullern

Han vokste opp på Ullern og har gått på Bestum skole, Øraker skole og Ullern videregående.

– Jeg gikk ut av Ullern videregående i 2006 og hadde Pål Riis som rektor. All honnør til Riis som klarte å snu en skole med dystre fremtidsutsikter til å bli en av de beste i landet, sier Strandskog.

Han er fremdeles godt forankret i Ullern, hvor han fremdeles bor – i leilighet ved Thune, helt i ytterkanten av bydelen.

– Jeg har god kontakt med lokalsamfunnet. Jeg er veldig interesset i fotball og har vært i Ullern fotball siden jeg var seks år gammel. Nå er jeg trener for 93-gutter. Det er utrolig gøy. Med Høyre i byråd har vi også fått nye Ullernbanen på plass, sier Strandskog.

Skal vinne skolevalgene

Han har nylig fullført en bachelorgrad i markedskommunikasjon ved BI. Nå er fokuset rettet mot kommunevalget.

– Oslo Unge Høyre går nå for fullt inn for å vinne skolevalgene. Skolering av våre representanter med fokus på Oslopolitikken står sentralt. Vi skal ha med politikere som snakker om det som angår oss, sier Strandskog, og fortsetter:

– Vi skal vise at Høyre fortsatt er best egnet til å styre byen. Skolene er på plass og er blant de beste i landet. Selv om Oslo gjør det bra på de nasjonale prøvene, er det fortsatt noen skoler som henger etter. Vår viktigste oppgave blir å løfte disse skolene og gjøre dem til et attraktiv sted for lærerne å undervise. Vi kan lære mye av en rektor som Pål Riis, som setter klare rammer og tydelige regler. Han regjerer med både pisk og gulrot, med en struktur hvor belønningen ligger i resultatet.

Trygg by

Unge Høyre-lederen har stilt seg til disposisjon til Høyres liste under kommunevalget.

– Et viktig politisk tema er Oslo som «trygg by». Det er for mange usikre områder i byen. Politiet må styrkes. Vi må også ta diskusjonen om bruk av vektere og kommunalt politi i dagens situasjon, sier Strandskog.

Å stoppe skjenkingen klokken 02, som blant annet Arbeiderpartiet ønsker, har han lite til overs for.

– Jeg har liten tro på dette med nasjonale skjenketider for å unngå bråk som Arbeiderpartiet snakker om, hvor alle utesteder skal stenge klokken 02. Det må være en kommunal oppgave. En løsning kan være å differensiere stengetidene, slik at for eksempel steder med 18-årsgrense stenger tidligere en steder med høyere aldersgrense, sier Standskog.

Rekruttstasjon

– Hva er din sterkeste egenskap?

– Det er vanskelig å si, men jeg er i hvert fall innstilt på å løfte frem andre. Jeg vil at Oslo Unge Høyre skal være en organisasjon som bidrar til at medlemmene får utviklet de sterkeste sidene av seg, med god skolering og bevisstgjøring av hvordan byen styres og hvilke utfordringer som venter. Unge Høyre skal også være en viktig rekruttstasjon for unge politikere som vil videre. Samtidig skal vi være vaktbikkjer overfor de voksne, når de glemmer å snakke ungdommens sak.

– Er du en hissigpropp når du engasjerer deg i den politiske debatten?

– Jeg oppfatter meg selv som en glad gutt som tenker gjennom ting. Jeg kan bli forbannet i debatt med sosialister, men det er aldri personlig. Jeg er nok en sindig kar, men liker å sparke fra. Noe av det morsomste jeg vet er skoledebatter. Det er alltid gøy, sier Strandskog.

Kåre Willoch var fantastisk

– Hvilken politiker misliker du mest?

– Jeg misliker ingen spesielt, men en av de mest usaklige er Arbeiderpartiets Helga Pedersen. Hun kommer aldri med noe som tilfører politikken noe nytt og endrer den politiske retorikken etter som det passer henne.

– Favorittpolitiker?

– Det er flere. Kåre Willoch var fantastisk. Kristin Clemet har også en høy stjerne. Blant dagens politikere vil jeg fremheve Torbjørn Isakesen og se opp for Nicolai Astrup. Han kommer vi til å høre mye fra.

Spennende tider

– Sikter du mot Stortinget?

– Jeg har ikke tenkt på det. Jeg håper å kunne komme inn i bystyret en gang. Høyre i byråd har tilført denne byen mye. Vi går også spennende tider i møte, når vi vet hvilken befolkningsvekst vi står overfor. Det hadde vært morsomt å være en del av det å utvikle byen videre. Jeg har for øvrig jobbet som sommervikar for Høyres stortingsgruppe denne sommeren. Det var utrolig lærerikt, sier den nye lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.