RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med livet som innsats


Skoleelever fra Bjørndal skole går hver dag over denne veien. Andreas Zockowski (i bakgrunnen), er bekymret på deres vegne.
Skoleelever fra Bjørndal skole går hver dag over denne veien. Andreas Zockowski (i bakgrunnen), er bekymret på deres vegne.
Andreas Zochowski er opprørt over den farlige trafikksituasjonen i Slimeveien. - Må noen dø for at det skal skje endringer her? spør han.

BJØRNDAL: Yrkessjåføren Zockowski og bussen han kjørte, ble i 1988 påkjørt av en bil som kjørte på rødt lys. I etterkant har han slitt med store helseproblemer. Nå vil han forhindre at andre skal lide samme skjebne.

- Vi ser ulykker nesten hver uke. Flere blir skadet. Ingen reagerer. Jeg vil hjelpe andre til å unngå og ha det sånn som jeg har det, sier han.

Zockowski har bodd på Bjørndal i 15 år. Han er fortvilet over trafikksituasjonen på hjemstedet sitt, og ser på Slimeveien med argusøyne.

- Sånn det er i dag er det vikeplikt fra høyre for trafikanter som kjører i Slimeveien. Det er det få som tar hensyn til, mener han.

- Den beste utvei er å sette opp vikepliktskilt og gjøre om Slimeveien til en forkjørsvei.

Både han og kona Elzbieta Janina har blitt påkjørt ved at folk ikke har overholdt vikeplikten. Janina har blitt så skremt fra å kjøre bil at hun har lagt bilnøklene fra seg for godt.

- Jeg vil ikke kjøre mer, huff huff, sier hun og rister på hodet.

Forhatt vei

Andreas Zockowski forteller at han aldri har hatt noen ulykker, verken i Polen eller i Norge.

- Jeg har kjørt mye buss og bil i sentrum, men en så farlig vei som Slimeveien har jeg ikke sett. Jeg tok opp forslaget mitt om å sette opp vikepliktskilt på møte med Huseierforeningen for seks år siden, men ingenting har blitt gjort, sier han.

Han får full støtte fra naboer, som også ergrer seg over den utrygge trafikken i Slimeveien. Zockowski er likevel fortvilet over at ingen griper tak i saken og gjør noe mer.

Mehrdad Hosseinian er leder i Meklenborg Huseierforening. Han sier at det kun er to gater som tilhører deres område, nemlig Meklenborgveien og Meklenmyrlia.

- Vi har ingen anledning til å gjøre noe med hele Slimeveien. Det er det vel Bjørndal boligsammenslutning (BBS) som har. Vi skal ta dette videre, sier Hosseinian.

Leder i BBS, Ivar Grøneng, opplyser at styret har jobbet med denne saken en god stund allerede.

- Vi var i møte med Samferdselsetaten for to år siden. Der fikk vi beskjed om at denne saken ikke vil bli prioritert så lenge det ikke var snakk om verre ulykker enn det det er nå, sier Grøneng.

Ingen løsning

Torgeir Engesveen i Samferdselsetaten mener at man bare skaper nye problemer ved å gjøre om Slimeveien til en forkjørsveg.

- Fartsnivået går opp og vil utgjøre en større trussel enn det det er i dag. Vi ønsker ikke å gjøre tiltak som forverrer situasjonen, sier han.

- Det er både pluss og minus ved å forkjørsregulere en sånn veg. Man avklarer vikepliktsforholdene, men farten går opp, sier han.

- Risikoen for ulykker er det på alle veier, men Slimeveien er heldigvis ikke med på lista over ulykkestrekninger i Oslo.

Til svaret fra Samferdselsetaten sier Andreas Zockowski:

- Det er helt umenneskelig at ingen tar ansvar og tar saken videre. Jeg har gjort jobben min. Resten er opp til andre.

Han mener at det ofte i slike saker er et spørsmål om penger.

- Folk bryr seg mer om penger, ikke om livet. Det er vanskelig for meg at ingen kan beskytte folk i framtiden.

Zockowski er bekymret for alle skolebarna som ferdes i området. I det Nordstrands Blad ser hvordan forholdene er i Slimeveien, passerer en skoleklasse og en lærer fra Bjørndal skole.

De fleste barna løper fort over veien og er mest opptatt av det som skjer rundt seg enn å se etter bilder som kommer i høy hastighet.

- De kjører altfor fort her. Dette er en farlig vei, sier læreren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere