RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med lyst til å hjelpe

Dagen derpå stemningen er lettere tilstede i Frivillghetssentralens lokaler i Ullevålsveien 39. 15 års eksistens feires med tapas og prat rundt bordet.

$PHOTOHEADER_ON$ST. HANSHAUGEN:$PHOTOHEADER_OFF$ Frivillighetssentralen i Ullevålsveien er en av landets eldste, og har et stort spenn av aktive personer som jobber for å hjelpe andre mennesker. Under forrige tirsdags konsert, i Gamle Aker kirke, markerte man jubileet med adventsang og påfølgende fest i Ullevålsveien.

Jeg pleier å komme hit sånn to ganger i uka, sier Hisham. Han forteller at siden han ble arbeidsledig, trengte han noe å fylle dagene med. I likhet med de andre som sitter rundt bordet over gårsdagens tapasretter, er han glad for det sosiale fellesskapet, og ikke minst glad for å kunne gi noe til andre. I dag skal han for eksempel kjøre ut mat til eldresentrene, mens han andre ganger kan være bærehjelp. Frivillighetssentralen eies av Kirkens Bymisjon, med støtte fra bydelen. Nærmere 170 mennesker jobber som frivillige her, både alder og bakgrunn varierer.


Frivillig-trend

Vi merker at det stadig er flere som henvender seg til oss, sier daglig leder, Jorid Tharaldsen. Hun forteller at det virker som om frivillig innsats er blitt en trend i tiden. Både unge og eldre vil bidra, oppgavene er mange og varierte. Man kan hjelpe eldre med å handle, enkelt husarbeid, lufte bikkja eller kanskje bare snakke med folk. For å melde seg som frivillig må man kontakte Kirkens bymisjon og gjennomføre et intervju. Tharaldsen forteller at de ikke har kapasitet til å ta imot flere frivillige i disse førjulstider.

Vi arrangerer lunsj på torsdager fra 11.30 til 12.30, så har vi lyrikkveld første mandag i måneden, sier Tharaldsen. Arrangementene er åpne for alle.

Det er også høy terskel for å la frivillige selv ta initiativ til egne aktiviteter, forteller hun.

Så hva er det egentlig som holder motivasjonen oppe for de frivillige, som velger å bidra til å gjøre andre menneskers hverdag litt bedre?

Jeg har bestandig vært glad i folk, sier Jorid Tharaldsen.

Mye av grunnen til at hun kastet seg inn i arbeidet, handler om troen på at alle mennesker har noe å bidra med i fellesskapet.


Gir trygghet

Geten Engelstad er en driftig pensjonist, som setter av to dager i uken til frivillig arbeid. Etter flere års virke i Kirkens Bymisjon, har hun opparbeidet seg god menneskekjennskap

Jeg er ikke her for å frelse verden, men jeg vil bidra med noe, sier Engelstad. Hun forteller at hun med tiden har lært mye om mennesker, og dermed også mye om seg selv.

Mennesker har mange sider og det er ofte livets tilfeldigheter som fører til de ekstremt forskjellige livssituasjonene man havner i, mener hun.

Engelstad hjelper til med å intervjue nye frivillige.

Det er veldig mange som skal ut og redde prostituerte og narkomane, sier hun.

Likevel får de fleste frivillige jobber som å handle for folk og være med på å gi andre trygghet gjennom nærvær. Engelstad er imponert over hvor mange unge mennesker med presset tidsskjema, som melder seg som frivillige. Det er mange som ønsker å gjøre en ekstra innsats for andre, og dette synes hun er gledelig.

Man møter mange sørgelige skjebner, men det er likevel gleden som er mest tilstede i arbeidet som frivillig, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere