RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med pomp og prakt


Trives: Ronni Keil Michelsen forand Bogstad gård.Foto: Elisabeth Wang
Trives: Ronni Keil Michelsen forand Bogstad gård.Foto: Elisabeth Wang
Nå er det ingen som lenger danser i ball- salen på Bogstad Gård. Men historien om alle som har gjorde det, lever videre.

Sørkedalen: Det var et stort stykke historie Norsk folkemuseum og Oslo kommune overtok i 1954. Arvingene Lucy Høegh, Mimi Eek og Karen Aall ønsket tydelig å bevare både hus og eiendom for fremtiden. Og slik er det også blitt.
- Det var virkelig en fantastisk gave. En av de aller flotteste som har blitt gitt, mener jeg. Tenk, med alt det som er inne her også, det er jo fantastisk, sier guide og vaktmester Ronni Keil Michelsen, mens han låser opp døren til hovedhuset.
Det dufter av svunne tider inne i det herskapelige huset, og det er nesten som man fortsatt kan høre musikken fra ballsalen.

Hovedbygningen

Historien starter i 1649 da dets første private eier, fogden Morten Lauritzen Ugla kjøpte gården sammen med flere gårder i Sørkedalen, samt lasteplassen Vækerø.
- I løpet av de neste vel 100 årene ble gården grunnstammen i en større eiendomssamling inntil Morten Lauritzens svigersønn, rådmann Peter Leuch overtar for så å gi den videre til sin sønnesønns sønn Morten Leuch d. y. Han oppførte forøvrig hovedbygningen i 1760-61.
Men Morten Leuch ble ikke gammel. Hans kone Mathia gifter seg så i 1773 med Bernt Anker. Hans bror, generalveiintendant og senere statsminister Peder Anker giftet seg med Morten Leuchs pleiedatter Anna Elisabeth Cold og overtar samme år Bogstad Gård.
- Jeg vil si at det er han man har å takke for at hovedbygningen ser slik ut som den gjør i dag. Dens nåværende skikkelse er hans verk, sier Michelsen.

Symmetri

Vi beveger oss lett på tå gjennom det blå kabinettet, med bilder av et knippe Bernadotter som takket for sitt besøk på Bogstad. Ballsalen med den karakteristiske dekoren er fortsatt like staselig.
- Peder Anker elsket tydelig symmetri og her kan du se at alle bildene er satt i rekkefølge. Det er morsomt å se de detaljene i huset hvor en dør har en opplagt funksjon, mens en dør på den motsatte side kun er satt der for at det skal være symmetrisk, humrer han.
Det kostbare innboet og de store kunstsamlingene er på Bogstad skriver seg også fra Peder Ankers tid.
- Han var glad i flotte ting å hvile øynene på, ingen tvil om det. Og heldigvis er det fortsatt bevart, sier Michelsen.
Peder Ankers eneste datter Karen og hennes mann grev Herman Wedel Jarlsberg, overtar så. Ved skiftet etter henne i 1854 blir Bogstad skilt ut fra resten av Nordmarksgodset. Gårdens neste eier er deres yngste sønn, baron Herman Wedel Jarsberg (1818-88), hvis sønnedatter Nini (1880-1945) er gift med Westye Parr Egeberg (1877-1959). Og han skulle bli gårdens siste private eier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere