RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med rett til å bygge


De nye batteridrillene med litiumionbatteri er lettere og mindre enn de med den gamle typen batteri.
De nye batteridrillene med litiumionbatteri er lettere og mindre enn de med den gamle typen batteri. Foto: Alle foto: Jeanette L. Bækkevold
Slik kan du gjøre mye av oppussingen selv.

– Det er faktisk sant at godt verktøy er halve jobben. Hvis ikke mer, sier Geir Nøsterud.

På egen hånd

Han er redaktør for Gjør Det Selv. Siden første utgave i 1976 har bladet oppfordret oss nordmenn til å ta sagen – og andre redskaper – i egne hender.

Nøsterud mener folk selv kan gjøre en god del av oppussingsarbeidet inni boligen, utenpå boligen og i hagen.

– De aller fleste får mye til på egen hånd – hvis de vil. Men da trenger man litt mer enn en hammer og en tommestokk. Skal du gjøre en halvstor jobb hjemme, bør du ha et visst utvalg av verktøy. Noen bør du kjøpe en dyr variant av, mens andre verktøytyper nøyer det seg å ha billigvarianten av, fastslår han.

Basisverktøy

Solide snekkerbukser med mange lommer og en romslig verktøykasse er noe av det første du bør investere i. Verktøykassa bør ha plass til 60 centimeter lange verktøy.

– Da får du rom til mesteparten av de redskapene du har bruk for, også vateret og brekkjernet. Skal du pusse opp, må du ofte rive ned noe først. Da er det fint å ha et passe langt brekkjern for hånden, forklarer han.

I den bærbare kassa bør det også være opplagte redskaper som hammer, tommestokk, tømrerblyant, en håndsag, en vinkel og en skarp kniv.

Forbruksvare

– En hammer bør passe godt i hånden, og den skal være litt tung. Du skal trives med hammeren, så kjenn litt på den før du kjøper den. Kost på deg en god hammer, for den brukes mye. De dyreste typene tåler mer, sier han.

Håndsaga bør heller ikke være av det billigste slaget. De dyre er stivere og lager finere snitt enn de billige, som ofte er myke i sagbladet.

– Håndsaga er en forbruksvare, men du merker stor forskjell på en sag til 99 kroner og en til 250 kroner, forsikrer han.

Batteridrillen

Gjør Det Selv-redaktøren mener alle hjem bør ha en batteridrill, selv om du bare bruker den til å skru sammen flatpakkede møbler. Da trenger man riktignok ikke noe kraftigere enn en drill med 12 volts styrke eller mindre.

– Skal du bruke den til mer avansert skruing, bør du ha en batteridrill med 14,4 volt. Skal du bore litt i grovt treverk med drillen, kan det lønne seg å kjøpe varianten med 18 volt, sier han.

Uansett: Du bør unngå de gamle nikkelkadiumbatteriene. De nye litiumionbatteriene gjør nemlig verktøyet mindre og lettere, i tillegg til at batteriet varer lenger mellom hver lading.

Borejobbing

Nøsterud mener at nye eiere av en batteridrill raskt oppdager at de har bruk for den ofte.

– Derfor kan det være lurt å unngå de aller billigste variantene, synes han.

Skal du bore og skru mye, bør du ha en drill med ledning. En strømdrevet drill er sterkere og egner seg bedre til tyngre oppgaver.

– De tyngste borejobbene, i for eksempel betong, må det en skikkelig kraftig borhammer til for å utføre. Sånne spesialverktøy bør du heller leie enn å kjøpe, mener Nøsterud.

Sag i vei

Skal du bygge litt – for eksempel sette opp en uteplatting eller innrede en bod – bør du ha en elektrisk sirkelsag. Det gjør det mye enklere å kappe planker og listverk.

– Resultatet blir mye finere med for eksempel en kapp- og gjærsag. En sånn sag er fin til enkel kapping, og kan dessuten stilles i vinkel og brukes til skråskjæring, sier han.

Skal du skjære mye på langs, bør du også investere i en håndsirkelsag, eventuelt en dykksag med en skinne som gjør det enkelt å få et rett snitt.

Med disse kan du gjøre skjærejobben nesten hvor som helst.

– Det kan du naturligvis ikke med en bordsirkelsag, men den har sine fortrinn hvis du skal sage mye på langs og på tvers, eller hvis du skal kløyve en planke. Du står godt ved bordet, og dessuten kan du sage mer presise snitt med bordsaga, understreker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere