*Nettavisen* Nyheter.

Med sparkesykkel for et gladere Oslo

Jentene på befaring foran lystavle.

Denne gang har våre to miljødetektiv-journalister møtt administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, som bor på Ekeberg. Spenn fast beltene!

Klikk på bildet for å forstørre.

Jentene lurte på hva som er morsomt å kjøre av trikk, buss og t-bane.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frida Fjelberg Lunde og Anna Messel, skoleelever ved Nedre Bekkelaget, jobber som miljøreportere for Kraftrevyen.no og skriver for Nordstrand blad. De har intervjuet Ekeberg-gutt Bernt Reitan Jenssen om kollektivtransporten i Oslo.

EKEBERG: Frida og Anna fra Nedre Bekkelaget skole har vært på farten igjen. De har oppsøkt en mann som har parkert bilen og bruker sparkesykkel til nærmeste stasjon. Jentene synes det er en god ide for mange flere. Halvparten av Oslos befolkning bruker buss, t-bane eller trikk, fremfor bil. Her er spørsmålene fra jentene, med svar.

– Hva gjør Ruter for miljøet?

– Vi gjør masse. Vi slipper mange biler ved å kjøre buss, trikk eller t-bane. Hvis flere tar buss og lignende, blir det mindre biler og mindre forurensing, sier Bernt Reitan Jenssen fra Ekeberg og sjef (administrerende direktør) for Ruter.

Bernt fortsetter:

– Hvis færre kjører med oss blir det ikke plass til bilene og det blir masse kø, man kommer ikke til. Oslo blir også da veldig trist og det blir masse eksos i luften.

– Hva kan ruter gjøre for miljøet i fremtiden?

– Vi kan bli større sånn at flere kjører med oss. Da blir det mindre biler og mer buss, trikk og t-bane, sier Bernt og forteller oss at allerede halvparten av alle i Oslo faktisk klarer seg helt uten bil.

Videre sier han at de tenker mye på barna som passasjerer:

– Den viktigste kunden for oss er barna. hvis barna lærer å reise kollektivt, så blir fremtiden bra. Fordi da tar de mer buss, trikk og t-bane når de blir eldre. Og så tar de det med videre i familien og det blir ikke så mye forurensing.

– Vi har hørt fra Hafslund at de nye t-banene starter på en spesiell måte, med en slags pangstart. Kan du fortelle litt om dette?

– Før ble bremsen på t-banen så varm når den bremset, og vi ventet lenge før den ble kald. Nå sender vi ut strøm når den bremser.

– Hva tror du er morsomst å være. Sjåfør på trikk, buss eller t-bane?


– Det vet jeg ikke helt, men jeg tror det er morsomst på t-bane fordi når man skal prøvekjøre kjører man i en simulator.

– Vi vil gjerne vite litt om Ruter-sjefens egne reisevaner. Reiser du mye med trikk, buss eller t-bane selv?

– Nesten hver dag. Men hvis jeg skal hente noen, henter jeg dem med bil.

– Til slutt, vårt faste spørsmål: Hva gjør du for å spare miljøet hjemme hos deg?

– Jeg kildesorterer, slår av lyset når ingen er i rommet og bruker sparepærer. Før kjørte jeg bil til stasjonen fordi det var så langt, nå sparker jeg på sparkesykkel dit.

LES MILJØREPORTERNES SAK OM VIF: Helt grønne for miljøet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.