RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med svakhet for blonder

Elisabeth Ramfjord feirer åtte år som gallerist med sin første separatut-stilling i eget galleri. Hittil har hun overlatt til andre gallerier å vise egen kunst, mens hun selv har konsentrert seg om å hjelpe frem ny talenter.

St. Hanshaugen: Gallerilokalet i Frydenlunds gate har fortid som atelier for Elisabeth og to medstudiner. Elisabeth overtok etter hvert lokalet alene, hun fikk nemlig etter hvert fryktelig lyst til å åpne galleri. Med utdannelse fra BI og NMH i tillegg til kunstutdannelse visste hun litt om grunnleggende betingelser ved oppstart av ny næringsvirksomhet. Elisabeth var veldig klar over at hun hadde en stor utfordring foran seg:

Én ting fikk vi prentet inn på skolen, nemlig at ved valg av næringslokale er det tre avgjørende faktorer for suksess, nemlig beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Foreleserne mine ville neppe applaudert mitt valg, et kjellerlokale i en veldig stille gate uten gjennomgangstrafikk. Men beliggenheten gjorde i hvert fall at jeg fikk bruk for resten av markedsføringsutdannelsen min. Jeg jobber nok mer aktivt mot markedet enn majoriteten av gallerister. Det er jo ingen som "ramler" over Galleri Ramfjord sånn helt tilfeldig.


Tid for endring

Elisabeth Ramfjords intensjon med galleriet var å fremme unge, uetablerte kunstnere. Etter åtte års drift er tiden inne for å tenke litt nytt. Flere av kunstnerne i stallen har vært ved galleriet siden starten, og er blitt svært så etablerte etter hvert. Neste år vil Elisabeth endre kriteriene for å få stille ut i galleriet litt, blant annet oppheves den øvre aldersgrensen for kunstnerne, og nye navn vil nok dukke opp i stallen. Det er i det hele tatt mye nytt i Elisabeths liv for tiden.

Barn, hus og blonder

Jada, jeg er blitt mor, og jeg og min samboer er blitt stolte eiere av et hus fra 1936 et praktfullt hus som knapt har sett en malekost siden det ble bygget. Så vi har ikke kjedet oss i det siste, totalrenovering er ingen frøkensport. Men denne kombinasjonen av å bli mor og å overta et gammelt hus i en gammel hage satte noen romantiske strenger i vibrasjon hos meg, strenger jeg ikke engang visste at jeg hadde. Interessen for gamle tapeter, stoffer og strukturer økte på ettersom vi skrapte oss gjennom årganger av maling og ymse belegg. Og et eller annet sted underveis kom altså ideen om å bruke gammeldagse blonder i maleriene mine.

Elisabeth arbeider med strukturer i maleriene sine og er opptatt av lys og form. Hun bruker sparkel og kaffe for å skape valører og spenning på lerretet, og nå er altså også blonder nærmere bestemt blondetruser, med i prosessen. Det har gått med en del truser til denne utstillingen, og resultatet er nydelig! Nøyaktig fremgangsmåte vil hun ha for seg selv, men blondene blir brukt som en slags sjablong. Av andre spesialiteter kan nevnes at Elisabeth alltid starter med å male lerretene sine sorte. Atmosfæren i Galleri Ramfjord passer maleriene hennes perfekt, så hvorfor viser hun egen ikke egen kunst oftere i eget galleri?


Liv laga utenfor alfarvei

Det er rett og slett litt ubehagelig å skulle "selge" meg selv som kunstner, synes jeg. Jeg stortrives med å presentere dyktige kolleger, å vise frem deres kvaliteter, men jeg føler meg litt beklemt ved å skulle legge ut om meg og mitt. Men nå gjør jeg det jo, og det er absolutt hyggelig også! Og så gleder jeg meg veldig til oktober, for da skal Elenor Martinsen stille ut hos meg. Hun eier og driver galleri Elenor, i tillegg til å være kunstner, så vi har mye til felles. Jeg er i det hele tatt veldig glad for de kunstnerne jeg har i stallen min, og sammen med en stor og hyggelig kundegruppe gjør de hverdagen som gallerist sånn litt utenfor alfarvei riktig trivelig.

Utstillingen varer til 24. september, adressen er Frydenlunds gate 17.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere