RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med utsyn over byen


Forfatteren i Jørgen Moes gate/Eilert Sundtsgate.
Forfatteren i Jørgen Moes gate/Eilert Sundtsgate.
Jan Kjærstad har lagt sin 19. roman til gatene der forfatteren selv tusler omkring.

UraniEnborg: Til tross for at han har bodd på Riddervolds Plass i åtte år; teologen Jan Kjærstad (55) fylles fremdeles av godt nachspiel-humør når han tusler hjemover fra byen.

Jeg tror det er fordi jeg festet mye på Frogner i min ungdom, ler forfatteren fra Camilla Colletts vei.

Skjønt historien om 15 år gamle Odd Marius Walaker egentlig kunne hatt en hvilken som helst bydel, i en hvilken som helst by som bakteppe, er nettopp de gatene han selv spaserer i til daglig, like gode som noen. Men er det mulig å skrive en oppvekstroman fra Uranienborg uten å hete Lars Saabye Christensen.

Selvfølgelig. Dessuten har Lars aldri så mye som nevnt Jørgen Moes gate, sier Kjærstad lattermildt.

Kirketårnet

Vi sitter på en benk ved siden av Uranienborg kirke, om ikke akkurat i skyggen av Hans Nielsen Hauge, så i alle fall nær nok til at jeg håper det er en grunn til at statuen av ham står akkurat her i Uranienborg-parken.

Det er på gresset foran oss at hovedpersonen i «Jeg er brødrene Walker» blir avkledt av fire tenåringsjenter en smellvarm sommerdag.

Det er ved denne benken vi sitter på at Odd Marius betrakter den gamle mannens hender, som han sirlig tegner ned i boken sin. Det er i kirketårnet foran oss at han finner Andreas. Det er med andre ord her på Uranienborg det skjer.

Slottsparken

Denne uken har Jan Kjærstad latt seg intervjue av NRKs Store Studio. Han har vært og lest på sitt barndoms bibliotek i Groruddalen. Han har latt seg intervjue på Bok i sentrum, og han har snakket litteratur på Mono. Klint innimellom disse avtalene sitter han altså med Lokalavisen Frogner mellom kirken og barneparken på Uranienborg og nyter høstsolen.

Først og fremst skulle det handle om et menneske i utvidelse, sier han.

Jan Kjærstad er utdannet teolog. Han hadde sin dannelsesreise under Inge Lønning på 2. avdeling på teologisk fakultet på universitet. Han er mer enn middels opptatt av profeter.

Og det er nettopp det denne boken handler om. En som etter et fall reiser seg og ser verden på en annen måte, sier han, og nikker mot slottsparken. Det er der Odd Marius på 15 år kælver så det synger, og vinner ny innsikt.

Odd Marius bor i krysset Eilert Sundtsgate og Jørgen Moes gate. Han vokser opp i krysningen mellom en statsminister og en eventyrforteller. Midt mellom brannstasjonen og kirken, eller det jordiske og det overjordiske, blir Jan Kjærstads karakter til.

Asbjørnsen og Moe

Forfatteren er opptatt av nøyaktighet. Er det mulig å skyte opp raketter fra galleriet i Uranienborg kirke? Bare dersom man tar ut orgelet og sender det til reparasjon for anledningen, lærte Kjærstad i arbeidet med romanen. Men det er fullt mulig å legge inn en helt ny gate som krysser Uranienborgveien, mellom Holtegata og Eilert Sundts gate, som han kaller Peter Christen Asbjørnsens gate. Men han innrømmer:

Jeg har fått noen sms-er om akkurat det.

Man klusser åpenbart ikke med kartet uten å få høre om det

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere