*Nettavisen* Nyheter.

Mediedoktoren på Kringsjå

Med en fersk ph. D i sekken kan Carol A. Dralega puste lettet ut, selv om det regner på Kringsjå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Carol A. Dralega oppdaget Norge ved en tilfeldighet. Likevel er det kommunikasjonsteknologi på landsbygda i Uganda som er fokus i hennes nylig avlagte doktorgradsavhandling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Med en fersk ph.D i sekken kan Carol A. Dralega puste lettet ut, selv om det regner på Kringsjå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KRINGSJÅ: Jeg var for konsentrert til å tenke på at det var publikum til stede, sier Carol Azungi Dralega, med et stort smil. Når vi møter henne har det gått en uke siden hun satte punktum for et fire år langt arbeid, preget av både gleder og frustrasjoner, med disputas på Blindern.

Fattige på teknologi

Doktorgraden fra Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) ved Universitetet i Oslo, tar for seg hvordan bruken av "ny" kommunikasjonsteknologi påvirker menneskenes engasjement og samfunnsdeltakelse på landsbygda i Uganda.

"Ny" teknologi i Uganda er likevel gammel teknologi i Norge, forteller Dralega, og forklarer.

I Uganda er det et skille mellom det rurale landsbygda og det urbane. Mellom de som har ressurser, både økonomiske, men også tilgang til kommunikasjonsteknologi, og de som ikke har det, sier Dralega.

På slutten av 1990-tallet ble det opprettet et lokalt mediesenter (Community Multimedia Center) i landsbyen Nakaseke i Uganda. Senteret blir drevet og brukt av lokalbefolkningen; bønder, ofte analfabeter, uten noe tidligere kjennskap til teknologien som man i den vestlige verden tar for gitt.

De fikk tilgang til datamaskiner, kopimaskiner, telefoner, fakser, aviser og det mest effektive radio. Ved å lage egne programmer, på det språket de selv snakker, får de informasjon ut til sine egne, sier Dralega.

Søknadsskjema i fanget

At hun skulle bli ph.D "doktor" i Medievitenskap på Blindern var ikke en selvfølge. Dralega har bakgrunn som sportsredaktør i den ugandiske avisen New Vision. Ikke mange kvinner innehar slike stillinger i Uganda, og gjennom medlemskap i Uganda Media Women's Assosiation fikk hun i 1999 et søknadsskjema til en sommerskole på Universitetet i Oslo i fanget.

Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle til Norge, men da muligheten åpnet seg tenkte jeg at det skader jo ikke å søke, sier Dralega.

Og søknaden ble innvilget.

Så det var ikke jeg som kom til Norge, men Norge som kom til meg! ler hun.

Kultursjokk!

Men møtet med Norge ble et realt kultursjokk.

På Karl Johan møtte vi på et stort fargerikt opptog, blant annet med menn i kvinneklær. Vi ble med til Rådhusplassen, før vi spurte hva dette egentlig var. Da fikk vi vite at det var en homseparade, sier Dralega og ler hjertelig.

I Uganda er homofili forbudt, så da hun vel tilbake i Uganda publiserte en artikkel med bilder fra opptoget i Oslo, skapte det enorme reaksjoner i det afrikanske landet.

Elsker Oslo

Året etter sommerskolen søkte hun seg inn på Masterstudier på Blindern, og kom inn nok en gang. Det ene ledet til det andre, og plutselig var hun i gang med en doktorgrad. Men i mellomtiden fant hun seg en norsk mann, og sammen har de en tre år gammel sønn.

Jeg elsker Oslo, sier Dralega, som har bodd på Kringsjå den største delen av tiden hun har vært i Norge.

Jeg liker at det skjer mye her, og at det er et internasjonalt miljø hvor jeg kan møte andre ugandere av og til, det reduserer hjemlengselen noe, sier hun.

Informasjon gir deltakelse

For øyeblikket nyter den ferske doktoren at det årelange arbeidet er fullført, men jobbjakten, på forsker- og researchstillinger, er allerede i gang.

Dralegas undersøkelser på multimediesentre i Nakaseke viste at tiltak som dette bygger broer over gapet mellom de som har god tilgang på informasjon og de som ikke har det. Ved tilgang på kommunikasjonsteknologi fikk marginaliserte grupper, som ungdom og kvinner på landsbygda, bryte ut av mønsteret og selv ta del i samfunnsdebatten.

En av kvinnene trodde på forhånd at datamaskiner hadde munn og ører. Da hun selv klarte å håndtere en pc ga det enorm selvtillit. Det er viktig for demokrati og utvikling, avslutter Dralega.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag