*Nettavisen* Nyheter.

Mediene driver skremselspropaganda

Henrik Forvik Haveraaen (foran), Sjur Myhr (bak t.v.), Jesper Ekelid og Aslak Oberg (bak t.h.) syns det er helt greit å vaske hendene med antibakterielt middel hos Tom Nordheim før de får komme inn og spise på Kjelsås ILs fotballskole i sommerferien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

God hygiene og hensynsfull oppførsel. Slik kan svineinfluensaen begrenses i Nordre Aker. Bydelsoverlegen mener folk ikke har noen grunn til å bekymre seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sebastian Martinsen venter tålmodig i kø for å få vasket hendene hos Tom Nordheim.

NORDRE AKER: Helsemyndighetene i bydelen følger nøye med på utviklingen og spredningen av influensa A, også kjent som H1N1-influensa og svineinfluensa.

Det er vanskelig å si hvor mange som kommer til å bli smittet, men om lag 20 prosent av befolkningen i Nordre Aker vil nok få svineinfluensa, sier bydelsoverlege Georg Semcesen.

Skremselspropaganda

Flere medier har i sommer drevet en enorm skremselspropaganda om svineinfluensaen. Det har gjort at mange mennesker har blitt forferdelig engstelige. For mange er engstelsen langt mer alvorlig enn selve sykdommen, sier bydelsdirektør Mona Taasen.

For meg er det viktig å understreke at denne influensaen er en mild influensatype sammenliknet med vanlig sesonginfluensa, som mange får om vinteren. Det som er spesielt med svineinfluensaen er at det er så mange som har blitt smittet på én gang. Derfor er det viktigste vi kan gjøre å prøve å forebygge videre spredning, sier Taasen.

Håndvask viktig

Det viktigste er ifølge bydelsoverlegen å ha god hygiene. Særlig er det viktig å vaske hendene regelmessig.

Og generelt vise hensyn. Ikke hoste på folk, sier Semcesen, og råder folk til ikke å drikke av hverandres glass, og kjøre oppvaskmaskinen på høy temperatur for å drepe bakterier.

Han er "på ingen måte bekymret" før det som etter all sannsynlighet vil bli et svineinfluensautbrudd i høst.

Hvis man får symptomer er det viktig å holde seg hjemme og ringe fastlegen. I løpet av en uke etter sykdomsutbruddet vil de aller fleste være friske igjen. Vi har en voksen befolkning i Nordre Aker. Voksne og gamle med normalt immunforsvar blir ikke syke av denne influensaen, sier Semcesen.

Risikogrupper

Enkelte grupper i befolkningen vil være mer utsatt for komplikasjoner dersom de får svineinfluensa. I juli definerte Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet følgende personer i risikogruppen:n 65 år eller eldre

n alvorlige luftveissykdommer

n kroniske hjerte-/karsykdommer

n nedsatt infeksjonsresistens

n diabetes mellitus

(både type 1 og type 2)

n kronisk nyresvikt

n de som bor på alders- og sykehjem

n gravide

n nedsatt mekanisk ventilasjonskapasitet pga. ekstrem overvekt eller kronisk, alvorlig nevrologisk sykdomDe som befinner seg i risikogruppen må ta kontakt med fastlegen sin dersom de blir syke, slik at de kan bli behandlet med Tamiflu, sier bydelsoverlegen.

Skolene åpne

I sommer ble det vurdert å utsette skolestart for å unngå

spredning av svineinfluensaen. Dette er ikke lenger aktuelt, ifølge Semcesen.

Hva vil skje dersom det blir et større utbrudd av svineinfluensa ved skolene, barnehager eller på sykehjem?

Det vil ikke skje noe annet enn at de bli bedt om å holde seg hjemme og bli behandlet med Tamiflu. I andre land der de har hatt større utbrudd, som i England, har det skapt lite praktiske problemer, sier Semcesen.

Vaksine til alle

I slutten av september venter bydelsoverlegen at vaksinen mot influensa A vil være på plass i bydelen. Alle i Nordre Aker vil få tilbud om å bli vaksinert. De som befinner seg i risikogruppen blir prioritert først.

Vaksineringen blir utført på helsestasjonen i bydelen, akkurat slik som ved vaksinering mot sesonginfluensa i fjor. Dette har vi god erfaring med, sier han.

Dersom det blir nødvendig vil også privatpraktiserende leger kunne få ansvar for vaksinering.

Vi har beredskapen klar for hvordan vi skal håndtere svineinfluensaen, også dersom spredningen blir verre enn ventet. Skulle det bli nødvendig har vi mulighet til å kalle inn ekstra personell. Både vi og sentrale myndigheter er veldig lite engstelige for dette, sier bydelsoverlegen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag