*Nettavisen* Nyheter.

Medusa trollbandt barna

Åshild Watne og Margrethe Geelmuyden kunne glede seg over at barna i spenning fulgte med på Medusas eventyr. Foto: Vidar Bakken

Det var trengsel hos Aschehoug da barneboken Maneten Medusa ble lansert. Bok, lydbok og Medusa-CD bølget over i ivrige barnehender.

Klikk på bildet for å forstørre.

Medusa sitter dønn fast. Hvordan skal det gå? Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Benedikte Kruse er den syngende blekkspruten Kallemarie sammen med musikerne Lars Andreas Aspesæter (piano), Sebastian Haugen (kontrabass), Célio de Carvalho (trommer) og Jonas Kilmork Vemøy (trompet). Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Åshild Watne sang sammen med sønnene Albert (7) og Håkon (12). I tillegg syv år gamle Selma Buer Hoel med sin klokkeklare stemme og den kjente Benedikte Kruse. Foto: Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Margrethe Geelmuyden fikk barna til å leve seg inn i Medusas undersjøiske verden. Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Forestillingen var over og det ble avsluttet med sambadans, sjøsprøyt og kråkeboller. Foto: Vidar Bakken

OSLO SENTRUM/HUSEBY: Det var ikke gulvplass å oppdrive og trangt som i en sildestim da Margrethe Geelmuydens barnebok Maneten Medusa ble presentert i Aschehoug forlags lokaler. Boken er vakkert illustrert av Lars Hegdal.

Fulgte intenst med

Små og store ble introdusert for den "langhårete" Medusas verden i fjæra, ledsaget av nyskrevet sang og musikk av komponisten Åshild Watne. Margrethe Geelmuyden leste fra boken mens barna fulgte intenst med, særlig da hun kom til Medusas litt klønete tilnærming til den kjekke prinsen Gelonius og hennes forberedelser til det undersjøiske ballet.

Kråkebolle som hårbørste

Et fullt band med flere solister krydret opplesingen med Åshild Watnes sanger, hvor hun selv og hennes barn Albert (7) og Håkon (12) var blant sangerne. Barna i salen ble med på allsang, og stemningen steg etter hvert som Medusa ble satt på ene prøven etter den andre. Riktig galt går det når Medusa tror at en kråkebolle er en hårbørste og setter seg dønn fast. Med hjelp av pussige og aksjonssterke hjelpere som krabben Isenkram og blekkspruten Kallemarie går det bedre med Medusa.

Skulder ved skulder

Aksjonssterke er også forfatter Margrethe Geelmuyden og komponist Åshild Watne. Skulder ved skulder har de stått sammen i Aksjon Vern Husebyskogen i kampen mot lokaliseringen av den amerikanske ambassaden. Den kampen tapte de til slutt i Høyesterett tross massiv lokal støtte.

Desto bedre smakte det nye samarbeidet av seier å se barnas positive reaksjon på boken og musikken. Barn er nådeløse kritikere, men kombinasjonen eventyr i havet og musikk falt tydelig i smak. Her var det ikke antydning til gjesping eller glaning i taket, tross nesten en times forestilling.

Egner seg til høytlesing

– Jeg er veldig glad for responsen. Å lese høyt for barn er stas. Tidligere har jeg lest utdrag fra boken i skoleklasser. Når de etterpå spør: Når kommer du tilbake, da trykker jeg det til mitt bryst. Boken egner seg til høytlesing, hvor de voksne kan bruke fantasien og lage stemmer til de forskjellige karakterene i boken, sier Geelmuyden, som mottar gratulasjoner fra kjente og ukjente.

Det hele startet med et dikt av Inger Hagerup.

– Min datter Emma (7) er min viktigste konsulent og inspirator. Det er for henne jeg har skrevet. Da Emma var ganske liten leste vi diktet "Så rart" av Inger Hagerup sammen. Her pusser maneten rutene og bruker dem som speil. Emma spurte: Hvorfor speiler maneten seg? Da fant jeg bare på en liten historie. "Det var en nydelig historie. Den må du skrive ned", sa Emma den gangen. Det var starten på Medusas eventyr, sier Geelmuyden.

Opptur

– Jeg er utrolig takknemlig for at Aschehoug satser så mye som de gjør på denne boken. Samtidig må jeg få takke Åshild for et flott samarbeid. Hun har satt toner til Medusas eventyr. Det har blitt 16 fantastiske sanger med innslag av samba, jazz og ballader, som alle kan synge med på. Åshild og jeg hadde et nært og fint samarbeid i Aksjon Vern Husebyskogen og vi hadde lyst til å gjøre mer sammen. Dette var en opptur etter det smertefulle tapet i Husebyskogen, sier Geelmuyden.

Til Moldejazz

Åshild Watnes Medusa-komposisjoner står så trygt på egne bein at det blir konserter av det.

– Responsen var kjempebra. Det er morsomt når barna traller på sangene etterpå, sier Watne.

14. juni blir det konsert med de samme musikere og sangere på Nasjonal jazzscene i Karl Johans gate. Her vil alle de 16 sangene bli fremført.

– Dette er fantastisk flinke musikere som har tilført komposisjonene masse ekstra. Det er unge jazzmusikere på vei opp og 19 juli går turen til Molde. Da skal det samme programmet settes opp på Moldejazz. Jeg gleder meg, sier Watne.

Etter intervjuer og gratulasjoner ble det fest med sjøsprøyt og kråkeboller.Klipp fra lydboken på www.aschehoug.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.