*Nettavisen* Nyheter.

Mektig i Maridalen

Det blir en spesiell stemning når man ser teater på historisk grunn.

"Svartedauden!" ropes det i mørket, og hylende kuttekledde mennesker løper til alle kanter mellom Margaretakirkeruinene.

Klikk på bildet for å forstørre.

En kamp: Den onde Rask (Ronny Fagereng) i munnhuggeri med presten Sira Lars (Rolf Arly Lund).

MARIDALEN: Selv om det er 650 år siden pesten herjet i Maridalen på ordentlig, føles den med ett skremmende nær.

Mens mørket kommer snikende og en sprekkeferdig gul måne stiger opp over Maridalen, sendes lyden fra en lur utover vannet, og kastes tilbake til kirkeruinene som et langstrakt ekko. I det kjortel- og korskledde knekter kommer ridende opp bakken mot det som er igjen av Margaretakirken, og en fullsatt tribune med hundrevis av publikummere sitrer av spenning, er årets Maridalsspill i gang.

SE STOR BILDESERIE HER!

Tigger i skogen

Men før vi blir tatt med inn i kjærlighetsdramaet mellom Marit Koldbjørnsdatter og Jon Ogmundsson, før bygdefolket i Maridalen gjør opprør mot kirke og kongsmakt, og før Knut Rask har slått grusomt tilbake mot den opprørske bonden på Tømte, Ogmund Sveinsson, settes stemningen med en rekke tablåer i skogen.

Fakkelvandringen fra parkeringsplassen på Hønefoten og ned til kirkeruinene gir publikum en forsmak på det vi snart skal oppleve. Med ett er vi satt tilbake til 1349, pesten herjer, bleke mennesker i fillete klær, med blåsvarte byller på kroppen og tallerkenstore øyne fylt med angst, spetter frem fra buskene og strekker hendene mot oss. Har vi ikke bare en liten brødskalk å avse?

- Jeg klarte ikke å holde tårene tilbake på slutten. Tenk, slik hadde de det faktisk. Det må ha vært grusomt, sier Ingjerd Berg Schou som har tatt turen fra Enebakk sammen med barn og barnebarn for å overvære Maridalsspillet.

Rørt Horn

En annen som lot seg rive med var Riksteatersjef Ellen Horn, som foretok den offisielle åpningen av spillet. Etter forestillingen var hun mektig imponert over hva skuespillere og statister hadde prestert på scenen og i skogen. For Horn, som selv spilte en av hovedrollene i 1975, som Marit Koldbjørnsdatter, var det en spesiell opplevelse å sitte på første rad.

- Mye er jo forandret på de 30 årene som har gått siden jeg sto på scenen her. Men det var helt fantastisk å se det igjen. De involverte har gjort en strålende jobb. Spesielt artig var det å se Anne-Marthe Lund Engenes som Marit, og det er ikke til å legge skjul på at veldig mye kom tilbake til meg, sa en strålende fornøyd Horn.

Kveldens ondeste

Ronny Fagereng, som gestaltet rollen som Knut Rask, skatteinnkrever og kveldens desidert slemmeste mann på scenen, var lettet da han kunne motta blomster etter vel blåst premiere.

- Det var godt å få utløp for all ondskapen. Hvis folk går herfra og føler et ubehagelig gufs syns jeg at jeg har gjort en god jobb, flirer Fagereng.

SE STOR BILDESERIE HER!

Lykkelig debutant

Men en som bare var fornøyd og glad etter premièren var Natalia Harstveit (11) fra Grefsen. Hun var statist for første gang, og en av bygdefolket.

- Det var veldig gøy, og jeg har fått løpt og ropt en del, sier Natalia som drømmer om å bli skuespiller, og legger til med forventningsfulle øyne;

- Jeg gleder meg allerede til i morgen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.