*Nettavisen* Nyheter.

Mel-burn

Det er ikke bare innbyggerne som brenner for Melbourne.

Skal jeg sette fyr på baren for dere?

Nick Formosa driver Ginger Cocktail Bar i Brunswick Street, og er tydeligvis lysten på forsikringssvindel. Men før vi rekker å få frem et "I beg your pardon?", nikker den ivrige krølltoppen mot kameraet vårt. Han vil visst bare se hvordan hans siste bar-triks tar seg ut på bilder. En halv flaske sprit helles ut over bardisken, og Nick fyrer opp. Akkurat som i Norge begynner noen øyeblikkelig å sutre om alkoholmisbruk, men de fleste er enige om at bardisken brenner både jevnt og fint.

Det er i Melbourne det skjer.

Sier folk fra Melbourne. Leie av lillebrorstemplet i forhold til Sydney, er innbyggerne ikke sene med å peke på at det er Melbourne som er Australias kulturelle hovedstad. Byen har ord på seg for å være kontinental, nærmest europeisk i stilen, og motemessig ledende. Den er oversiktlig og velregulert og i kontinuerlig vekst både økonomisk og innbyggermessig.

Skreddersydd for turister

Nærmere ti millioner turister besøker Melbourne hvert år. Der møter de fire millioner fastboende, som virker så påfallende fornøyde med byen sin at selv bergensere kunne sendes på kurs dit.

Melbourne er verdens beste by å bo i. Det har vi til og med papirer på, sier Briony Denver, og sikter til den engelske avisa The Economist, som flere ganger har kåret Melbourne til å verdens beste by å bo i vurdert etter kriterier som levekostnader, klima, kriminalitet og kulturtilbud.

At byen også tar seg særdeles godt av turistene, er det liten tvil om. Vi har ikke gått lenge i sentrumsgatene før vi snubler over et besynderlig røduniformert trekløver i sin beste alder, og vel så det. Susie, Joan og Margaret er ute på mission for byen sin.

Vi er offisielle Melbourne-ambassadører. Det betyr at vi går rundt i byen og hjelper turister med alt de måtte lure på, smiler Susie, en av 300 slike frivillige.

Som turister kan vi også nyte godt av gratis sightseeing av virkelig standsmessig art. Ærverdige og staselige veterantrikker går i skytteltrafikk rundt hele sentrum, mens høyttaleranlegget durer i vei hva som befinner seg utenfor. Hele Melbourne går på skinner. Rett nok koster noen av trikkene penger, men så tar de deg også med til de mange spennende bydelene som ligger utenfor sentrum. Der vil du finne for eksempel greske, italienske, vietnamesiske og libanesiske bydeler, men også konglomerater av miksede kulturer og sjarmerende, særpregede bydeler der byens berømte kulturliv virkelig blomstrer.

Løkka i Melbourne

Dra til Fitzroy og Brunswick! Der finner dere store deler av Melbournes etter hvert ganske berømte musikkscene, samt et yrende kafe- og barliv. Der lever kunstnere og bohemer side om side med rikinger og punkere. Jeg synes det minner litt om Grünerløkka, forteller Briony Denver. Hun er fra Sydney, men har bodd i Melbourne i flere år, og avslører at hun også har vært en tur innom Oslo i det siste.

Særlig hele Fitzroy-området syder av liv. Vi stakk innom opptil flere gratis konserter, i tillegg er det buskere gatesangere og andre typer gateartister på annethvert hjørne. På tross av at Fitzroy er ganske lite, innbyr plassen til at man blir hele dagen.

Selv om Melbourne er kjent for sine "4 seasons in one day", dukker solen opp så godt som hver dag. Og i hvert fall i sommerhalvåret er det verdt å ta en tur på noen av de lekre strendene Melbourne byr på.

En tyveminutters trikketur fra sentrum tar deg til St. Kilda. Der finner du, i tillegg til noen kilometer med flotte strender, mange hundre kafeer, boder og butikker langs esplanadaen. Sugen på sushi, thai, mexikansk, gresk eller indionesisk? Det er bare noen meter unna. Kanskje litt italiensk iskrem til dessert? Eller en utepils med strandutsikt? En tur på tivoli? Bare ute etter å se og bli sett? Dra til St. Kilda!

På varme dager er det så buzzing her at du knapt vil tro det. Halve Melbournes befolkning under førti drar hit, forteller Laura Medici.

Farlig marked

Man kommer ikke utenom shopping i Melbourne. Man kan prøve i det lengste, ved å styre kategorisk utenom alle butikkene og kjøpesentrene. Men så kommer det en eller annen luring og forteller deg at du har ikke vært i Melbourne før du har vært på Victoria Market.

Det stemmer, du er her først nå, sier Sheila Ravallo, som dog kanskje er en smule inhabil, siden hun jobber i en av de utallige bodene på markedet.

Queen Victoria Market, som det offisielt heter, er åpent på tirsdager og torsdager, og fra fredag til søndag. Særlig på søndager koker det her, med overivrige kjøtt-, frukt- og fiskeselgere som kauker i munnen på hverandre. Ellers går det meste innen klær, sko, kunst, nips, accessoirer, musikk og, vel, det meste, egentlig.

Victoria Market er kort sagt en institusjon i Melbourne, både for turister og for fastboende. Ti millioner handler her hvert år, og det er pokker så billig. I hvert fall så lenge man vet å begrense seg. Men det er fort gjort å reise derfra med tre par jeans, like mange par joggesko, to bagger, en skinnjakke og en teit kengururyggsekk, for å ta et ikke helt tilfeldig valgt eksempel.

På vei ut passerer vi igjen boden til Sheila Ravallo, noe tyngre lastet. Hun gliser. Og hun sier hun har sett liknende pakkesler ikke så rent få ganger før.

Nå har du vært i Melbourne, konstaterer hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.