RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Melby mener brannberedskapen er god


Guri Melby (V) berømmer brannvesenets kompetanse og responstid, selv frykter mange brannmenn at liv vil gå tapt, fordi de er for få.
Guri Melby (V) berømmer brannvesenets kompetanse og responstid, selv frykter mange brannmenn at liv vil gå tapt, fordi de er for få. Foto: Arkivfoto: Øystein Dahl Johannessen
Flere brannmenn i Oslo er redd for at liv og verdier går tapt fordi de er for få. Samferdselsbyråd Guri Melby (V) mener brannberedskapen i byen er forsvarlig.

OSLO: – Vi har et kompetent brannvesen og et forsvarlig beredskap, sier Guri Melby til dittOslo.

Debatten har gått sin gang i media etter brannmann Jørgen Lie offentlig gikk ut med sin bekymring om for få røykdykkere i Brann- og redningsetaten. Tidligere brigadesjef John Henrik Francke har sagt til dittOslo at han støtter Lie.

I samme sak uttalte flere brannmenn på de ulike brannstasjonene i Oslo at de deler bekymringen.

Flere brannmenn bekrefter at det ikke er nok røykdykkere på plass på en brann samtidig, og noen har fortalt at de har røykdykket uten at det har vært fire brannmenn på stedet, slik kravet er.

– Hvordan reagerer du på at brannmennene er bekymret?

– Vi må lytte til dem som er bekymret, men jeg lytter også til brannsjefen, og har full tillit til at beredskapen er god, sier Melby.

LES OGSÅ: Disse sørger for brannsikkerhet i bygårder

Liv kan gå tapt

En av brannmennene dittOslo har snakket med sier at mangelen på røykdykkere i Oslo er svært kritisk.

– Kort sagt så vil det medføre tap av liv da vi blir nødt til prioritere, fremfor å kjøre flere innsatser samtidig.

Brannmannen vil ikke stå frem med navn av hensyn til hans stilling som røykdykker.

– For mannen i gata betyr det at røykdykkerne må ta et valg fordi de er for få. Det betyr et valg mellom liv eller død som vi blir nødt til å ta i ytterste konsekvens, sier han.

Frykter tunnelbranner

Normalt kommer brannvesenet frem med ett røykdykkerpar per røykdykkerbil.

– I et større perspektiv så vil for få røykdykkere gjøre at verdier går tapt og at en langvarig innsats vil medføre større skade enn nødvendig, forklarer han videre.

– Tar man en brann i tunnelsystemet, så vil vi ha dårlige forutsetninger for å redde ut flest mulig. Det vil rett og slett ikke være mulig for oss å få nok folk ut, da vi er for få . 

LES OGSÅ: Røykdykker Ingunn er aldri redd på jobb

Tall dittOslo har sett på viser at det er 12.392 innbyggere per brannmann i Oslo.

Til sammenlikning har Bergen 7.527 innbyggere per brannmann og Gøteborg 8.281.

Solid forebyggende arbeid

Melby påpeker at det er viktig å ikke bare se på antall brannmenn på vakt.

– Her er det viktig å se på hva som faktisk betyr noe. Oslo har den beste responstiden, det er samarbeid med nabokommunene og kompetansen er høy. Det forebyggende arbeidet er styrket, sier hun.

LES OGSÅ: Ni døde i husbrann i fjor

Kompleks situasjon

Byråden trekker blant annet frem at Oslo har en meget god responstid på uttrykninger og at kompetansen og utstyret dekker byens behov godt.

– Oslo er i utvikling, og beboerne blir flere. Det er en kompleks situasjon og brannvesenet gjør en solid jobb med blant annet forebyggende arbeid. Samtidig er det en stadig vurdering av beredskapen, uttaler Melby.

Hun trekker fram ROS-analysen som skal gjennomføres i år. ROS-analysen er i hovedsak en risikovurdering, bygget på faglig skjønn og erfaring. Denne kan gjennomføres i ulike former. Byråden forteller at slike analyser bestilles.

– Denne analysen vil vise behovet for endringer og utfordringer i brannvesenet. Når denne er på plass vil vi vurdere denne og det som er blitt sagt i media, sier Melby.

Hun forventer at analysen skal gi et godt grunnlag for en faglig vurdering og en politisk debatt.

Økte rammer

Melby mener at det er et feil bilde av nedtrappingen av brannvesenet.

– Tvert i mot har vi en økt satsing på brannvesenet. Det er blitt gitt mer penger til Brann- og redningsetaten de siste årene.

I fjor ble 5 millioner bevilget for å styrke 110-sentralen. I år har det blitt bevilget 5 millioner kroner ekstra for å styrke beredskapen.

Budsjettet viser også at rammene har økt de siste ti årene. På ti år har Brann- og redningsetaten fått 165 millioner kroner mer å rutte med. Samtidig har etaten gått i minus på inntektssiden. Forventet i år er 82 millioner kroner i minus på inntektene.

– De økte rammene brukes vel også til å dekke inntektstapet?

– Det gjør det, men vi detaljstyrer ikke hva pengene går til. Hovedsakelig går pengene til drift og til lønn, sier Melby.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Her er byens sterkeste politimenn (video)

Jøran Kallmyr forsøkt svindlet

Vurderer Lyn-retur

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere