RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mellom epletrær og stakittgjerder


Anne Karin Næss og Ole Jørgen Sveen stortrives i Sogn Hagekoloni, sammen med barna Johanne (12) og Martinius.
Anne Karin Næss og Ole Jørgen Sveen stortrives i Sogn Hagekoloni, sammen med barna Johanne (12) og Martinius.
Martinius (6) ble kolonist bare tre dager gammel. Storesøster Johanne (12) hadde stått på venteliste til egen hytte allerede nå, hvis hun hadde fått lov. Familien Næss/Sveen har gjort kolonilivet til en livsstil.

ULLEVÅL: Midt mellom brølene fra Ringveien, klampingen fra t-banelinjen, og handelstrafikken på Ullevål stadion, ligger en liten oase. Under en litt grå junihimmel ligger miniatyrhusene side om side, mellom epletrær og hvite stakittgjerder. En og annen hagekolonist krysser nå og da grusveien foran oss.

– Tiden står liksom stille her. Å komme inn porten er som å ta av seg en tung frakk, sier pappa Ole Jørgen Sveen.

Han sitter på terrassen utenfor den røde kolonihytta som er like gammel som eldstedatteren Johanne.

Selv har han vært kolonist siden han var to år, da foreldrene fikk kolonihageparsell i Sogn Hagekoloni tidlig på 1960-tallet.

Familieidyll

Familien på fire bor egentlig i leilighet på Bakkehaugen. Det vil si, de bor der i ventetiden frem til de kan flytte tilbake til Sogn Hagekoloni.

– Det er nok vi som presser på for å flytte ut så tidlig som mulig, ler Johanne, og Martinius gliser.

Mamma Anne Karin Næss nikker og forteller at allerede 1. mai-helgen var familien på plass i hagen.

Hedmarkingen hadde aldri satt sin fot innenfor en kolonihage før hun traff Ole Jørgen for 20 år siden. Men hun var vant til livet på landet. Da den urbane ektemannen viste seg umulig å få med vekk fra Oslo, fant de middelveien de begge kunne bli lykkelige med – egen kolonihytte.

I dag er hele familien kolonister på sin hals, og Anne Karin er til og med leder for hundreårskomiteen i hagen.

Slipper køen

– Dette er det beste stedet man kan bo, slår Johanne fast. 12-åringen er litt sur for at hun ikke kan sette seg på liste for å få egen parsell før hun er 18-år.

Kolonihagelivet i Oslo er populært, og ventetiden på å få hytte er mellom sju og ti år.

Ikke bare er veien til Tåsen skole like lang (eller kort) fra kolonihagen som fra leiligheten på Bakkehaugen for henne og broren.

– Når andre sitter i kø på ringveien på vei til hytta, er vi allerede ferdige med å grille, humrer Ole Jørgen.

I kolonihagen kan barna leke og sykle uten å måtte passe seg for biler. Alle er på hils, og kontakten mellom generasjonene er ubetalelig. Johanne og Martinius har flere «besteforeldre» rundt om i hagen.

– Fellesskapstanken gjennomsyrer alt i kolonihagen, sier Anne Karin.

Er man kolonist må man være innstilt på å gjøre en innsats. Dugnadsånden lever i beste velgående. Alle beboere er med i en komité eller et arbeidslag, enten det vannkomiteen, takstkomiteen, ordenskomiteen, eller festkomiteen.

– Alle drar lasset. Derfor må man ha rett innstilling for å passe inn. Man kan ikke bare ligge å sole seg, sier Ole Jørgen.

Blir til snøen kommer

– Jeg har talt over, og vi har nok krus til lørdag. Også har vi tusen pølser. Blir det flere igjen kan vi jo bare selge dem i kafeen på søndag.

Det er torsdag ettermiddag i forrige uke. Huskomiteens Bjørg Harp kommer ut av samlingshuset i hjertet av kolonihagen.

Åpningen av Sogn hagekolonis 100-årsjubileum ligger bare dager frem i tid, og alt må være på plass til den store dagen. Men selv om det er mye å gjøre, er hun like blid.

– Det er helt skjønt her. Å få meg hytte her for 15 år siden er det beste jeg har gjort, sier Harp, som flyttet ut i hagen allerede 18. april.

– Jeg blir her gjerne til snøen kommer, men så er jeg litt mørkeredd, og da er det ikke like hyggelig når det ikke er flere igjen i den delen av hagen, sier hun å peker nedover parsellene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere