RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Men festivalen ble nesten avlyst

Dagen før matfestivalen holdt de gode hjelperne på å avlyse hele arrangementet. Mattilsynet satt foten ned for planer om å lage mat på skolekjøkkenene.

Lindeberg: Kun et fåtall av besøkende visste hvor lite som skulle til før hele arrangementet hadde blitt avlyst. Arrangørene fikk et ublid møte med byråkratiet.
Mattilsynet hadde satt foten ned for å lage maten på de skolekjøkkenene som sto til rådighet. Vi holdt på å gi opp og stoppe hele greia, sier en litt fortørnet matfestivalleder Thor Grinde.
Han legger til de håper på å fortsette tiltaket til neste år også. Mest fordi dette er en møteplass for alle. En møteplass for de mange spennende kulturene som finnes i Groruddalen. En fin motvekt til all fokuseringen på kulturforskjellene.
Det er fryktelig vanskelig å mobilisere folk til dugnad. Da er det synd at slike formaliteter stopper arrangement som samler så mange til en mønstring av ulike kulturer som lever side om side, sier Grinde.

Søknad avslått

Arrangørene var i kontakt med Mattilsynet i god tid før matfestivalen og fikk muntlig godkjenning på telefon. De skulle bare sende en formell søknad.
Jeg innser i ettertid at vi skulle sendt søknad litt tidligere, men vi hadde ingen grunn til å betvile at søknaden skulle bli godkjent, særlig etter informasjonen vi fikk per telefon.
Slik gikk det ikke. Det endelige avslaget kom dagen før matfestivalen klokken 11.15.
Da begynte jeg å innse at slaget er tapt. Vi tok kontakt med skolene og ba dem sende beskjed til elevene om at festivalen er avlyst.
Da klokken begynte å nærme seg 15.00 var det fremdeles håp hos noen av arrangørene.
Jeg hadde gitt opp, men noen av de andre ville fortsatt kjempe. Til slutt fikk vi låne kjøkkenet hos et seniorsenter og et sykehjem. En ny søknad ble sendt til mattilsynet rundt klokken 15.00 på fredag. Da var kontoret stengt og det kom ingen svar. Vi bestemte oss for ta en sjanse og gå videre med arrangementet uten godkjenning fra Mattilsynet. Jeg føler meg litt forbrytersk, men gjort er gjort, sier Grinde.

Sen søknad

Seksjonssjef Christoffer Nielsen ved Mattilsynets distriktskontor i Oslo sier at begrunnelsen for avslaget kan være at søknaden kom for sent.
Søknader avslås ofte hvis saksbehandler er i tvil og har ikke tid til å behandle søknaden ordentlig. Nielsen sier at skolekjøkkenene er godt egnet for laging av visse typer mat, men at enkelte andre mattyper må behandles annerledes enn det som er mulig på en skole.
Det dreier seg for eksempel om mat som må holdes varm med en viss temperatur, eller om store mengder mat. Arrangørene av matfestivalen trenger ikke å frykte reaksjon fra Mattilsynet fordi de gikk videre med arrangementet uten å ha skriftlig tillatelse.
Det har skjedd og vi kan ikke gjøre noe med det nå. Til neste gang vil jeg anmode arrangørene å sende søknad i god tid for å unngå slike situasjoner, sier Nielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere