*Nettavisen* Nyheter.

Meningen med livet er en 2CV

Roar Tangen viser frem den enkle og levedyktige motoren til sin Citroen 2CV. I helgen skal den folkekjære bilen feires. foto: Tarjei Kidd Olsen

Jeg tuller og sier at meningen med livet, ja det er en 2CV, sier Citroën 2CV-frelste Roar Tryggan, som gleder seg stort til å feire den franske sjarmørbilens 60-årsdag i helgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Babyboken til Roar Tryggan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roar Tryggan i drømmebilen, med Michelin-mannen i front.

GREFSEN/FROGNERSETEREN: Ja, Loppa har det, istemmer Roar når undertegnede journalist påpeker at den lokale ildsjelens Citroën 2CV Dolly har en veldig særegen personlighet der den smiler mot kamera med (gult) glimt i øyet og joviale om enn litt besynderlige former og fakter som utkonkurrerer enhver fransk eksentriker av den menneskelige varianten.

Spratt som en loppe

"Loppa" er selvfølgelig ikke det opprinnelige navnet på denne karen. Det er altså det noe smukkere Dolly (noe som ikke hindrer Roar i å referere til Loppa som en "han"). Men når herren er så spretten som han her så kommer jo kallenavnet nærmest av seg selv.

Jo, nå skal du høre! Det var i 2001, og jeg og min kone Anne-Grete var i Østerrike på vårt første 2CV-verdenstreff. På hjemveien kjørte vi i solskinn med taket rullet opp, og det var så lekkert, men i motorveien peiset vi på litt vi gutta; vi skulle kjøre om kapp litt og gi jernet. Det gikk fortere og fortere, og vi smuttet mellom og forbi de andre som en loppe, forteller Roar med en smittende entusiasme, som i løpet av intervjuet fører til en rekke både mer og mindre relevante avsporinger om både store og små 2CV-temaer.

"Mjølkeruta"

Maksfarten på 2CV-en er 110 km/t, og nåla passerte 110, og 120, og rett i bånn, og der står det "jeger"! Ja, det er navnet på speedometeret, ler Roar i det han henter frem tre album tettpakket med bilder, diverse mementoer og sangtekster alt til hyllest for Citroën 2CV. En av sangtekstene har han og Anne-Grete skrevet selv, til melodien av Alf Prøysens barnesang om "mjølkeruta" (Hompetitten). Den synges på treff.

Forelskelsen

På veggen i gangen henger det innrammede bilder av Loppa, med takluke av tøy, Michelin-mannen (i Ghostbusters-variant) festet i grillen, appelsingule frontlyspærer, grønne støtfangere, og resten i hvitt. I skapet på stua ligger en egen liten bilpark med 2CV-modeller noen satt sammen av entusiasten selv, noen i støpte former på små podier, og ikke minst en hermetikkboks-2CV Roar fikk i gave av en Italiensk kamerat.

Roar har forelsket seg i Citroën 2CV. Det er det ingen tvil om. Han elsker den imponerende fjæringa, den genialt enkle konstruksjonen som nesten aldri bryter sammen, de todelte, hengslede vinduene som du kan vinke til passerende 2CV-er med, de utfordrende girene som gjør at "du ikke blir sliten av å kjøre den, du blir ikke lei, for her kjører man altså". Sammen med Anne-Grete har han vært på tre verdenstreff etter at han kjøpte Loppa i 1999, og atskillig flere lokale og regionale treff.

En livsstil

Alt fra 2CV-er ombygde eksternt til Rolls-Royce, eller utallige andre mer eller mindre sære innovasjoner, firehjulstrekkere for krigstokter i Sahara, rustne originalutgaver ("og da skal det være skikkelig med rust"), total kollaps i dosystemet på verdenstreffet i Skottland, skinnende rene toaletter hos konkurrenten Sverige to år etter, grillfester, turer, og 2CV-orienteringsløp har de to opplevd. Og mye, mye mer. Dette er en livsstil. Og den dyrkes både av ungdommelige entusiaster og gode, gamle årganger.

Dette er ikke sånn som med andre bilklubber, med en haug med gutter som prater motor og greier! Det er virkelig en sosial klubb med grillkvelder og turer og alt mulig, forklarer Roar om hvorfor han først fikk lyst til å kjøpe bilen og bli med i Østfold 2CV-klubb.

Bare motvind!

Men en ting til, jeg håper du tar opp nå! I siste etappe i Østerrike kjører vi i en nedoverbakke, og farten den dabber av, dabber av, fra 80 km/t ned til 70 km/t, jeg måtte gire ned, og jeg sier til Anne-Grete at "nei nå har den skjært seg, dette er ikke riktig!". "Slapp av," sier hun, "alle kjører akkurat like langsomt, det er bare motvind!"

Hvis alt dette høres ut som noe for deg, hvis du vil finne ut mer, eller hvis du rett og slett har lyst til å beskue opp imot 60 Citroën 2CV av mange modeller og varianter, skal det være 60-årsfeiring for 2CV-klubben i Norge i helgen. Besøk www.2cv.no for mer informasjon. God fornøyelse!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.