RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En av Bredo Berntsens mange særinteresser er blitt bok. FOTO: Erik Tangen
En av Bredo Berntsens mange særinteresser er blitt bok. FOTO: Erik Tangen

Mensen Ernst, sier du?

Bredo Berntsen har skrevet bok om løpekongen og løpt mot kongen.

NOBELS GATE: For over tyve år siden ga Berntsen ut biografien "Løperkongen. Nordmannen Mensen Ernst eventyrlige liv", hvor han fortalte historien om norges første profesjonelle idrettsutøver, som blant annet skal ha løpt fra Muskau i Tyskland til Kairo i Egypt.

Etterspurt

Boken har vært etterspurt, men noe andreopplag har ikke blitt trykket opp. Dette har vist seg å kanskje være like greit; nyslippet "Løperkongen Mensen Ernst" inneholder en rekke nye opplysninger.

Mensen Ernst hadde ikke blitt portrettert siden 1800-tallet, da Berntsen startet arbeidet med den første biografien om løperkongen.

Berntsen spurte seg om hvorfor Ernst ikke var funnet verdig en biografi i sitt hjemland siden 1844. Løperkongen var i ferd med å bli glemt; her måtte noe gjøres.

Kildepreget

Jeg begynte researcharbeidet som følge av en diskusjon med en kollega. Han hevdet at Mensen Ernst ikke var annet enn en myte, forteller han.

Nettopp det grundige kildearbeidet er en av bokens klart sterkeste sider; den tidligere universitetsbibliotekaren vet hvordan dette skal gjøres. Han betegner da også arbeidet med boken som den rene Sherlock Holmes-virksomhet.

Jeg har brukt lang tid på gravearbeidet, ja. Det blir liksom noe annet å skrive om Mensen Ernst enn det blir å skrive om Nansen, hvor kildematerialet er altoppslukende. Jeg har med andre ord ikke jobbet med boken dag ut og dag inn, den er blitt sydd sammen gradvis, forteller han.

Ingen løper

Selv om Berntsen nå har skrevet sin andre bok om løpslegenden, har han aldri vært aktiv løper selv. En kuriositet av en løpshistorie har han allikevel.

Jeg løp faktisk stafett mot Kong Harald i mitt avsluttende år på Bygdøy folkeskole. Den gang var han prins og løp for Smestad skole, forteller han.

"Løperkongen Mensen Ernst" er utgitt av Andresen & Butenschøn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere