Mentale sår viktigst for kommunen

VARIGE SÅR: – Fokuset vårt nå ligger på å lege de mentale sårene som befolkningen i Oslo har, sier fungerende byrådsleder Sylvi Listhaug (Frp).

VARIGE SÅR: – Fokuset vårt nå ligger på å lege de mentale sårene som befolkningen i Oslo har, sier fungerende byrådsleder Sylvi Listhaug (Frp). Foto: FOTO: ANDERS AUBERG

Fungerende byrådsleder Sylvi Listhaug mener fokuset nå må ligge på de mentale sårene Oslo har fått.

OSLO: – Det vil ta måneder å lege de materielle skadene som Oslo by har fått etter bomben, og byen vil aldri bli den samme som før.

– Men det er selvsagt bagateller sammenlignet med de omkomne, de skadde og alle som mentalt er berørt av katastrofen i Oslo og på Utøya,. Det er der vårt fokus ligger nå, sier hun.

Mandag ettermiddag samlet hun, sammen med blant andre ordfører Fabian Stang, alle virksomhetslederne i Oslo kommune til et stormøte om krisen som rammet Oslo og Norge fredag ettermiddag.

Fokus på de unge

Det er leder av krisestaben i Oslo kommune, Jon Berntsen, som koordinerer alt Oslo kommune foretar seg i forbindelse med en slik situasjon.

– Oslo og Norge har blitt rammet av en ufattelig tragedie. Nå skal vi hjelpe de som er rammet av traumene, og vi skal spesielt følge barn og unge i tiden som kommer, sier Listhaug. Det vil blant annet være et spesielt fokus når skolene starter opp igjen.

På spørsmål om hun tror dette vil prege Oslo for alltid svarer den fungerende byrådslederen:

– Dette vil sitte i oss for alltid, og det er klart det reiser en del spørsmål rundt den åpenheten og tilgjengeligheten vi har i alle sammenhenger i Oslo og i Norge. Det er en debatt vi må ta, men vi ønsker selvsagt å få alt mulig tilbake i godt gjenge når den tid kommer. Når min datter på tre år sier at «Oslo er ødelagt», forteller det litt om at dette er en sak som alle i hele Oslo blir berørt av.

Roser de ansatte

– Nå skal vi først ta vare på de som er skadet og pårørende til ofrene, så får vi ta de andre tingene etterhvert. De ansatte i Oslo kommune, særlig brann- og redningsetaten og Legevakta har gjort en kjempejobb, sier Sylvi Listhaug til dittOslo.

Ordfører Fabian Stang følger opp:

– Da jeg fredag ettermiddag dro inn til Oslo sentrum etter katastrofealarmen tenkte jeg to ting: det har skjedd noe forferdelig, men våre folk vil håndtere situasjonen slik de er trent til. Jeg fikk dessverre rett i det første, men heldigvis også i det andre, sa Stang.

I løpet av to timer etter eksplosjonen behandlet Oslo legevakt 100 pasienter. Samtligere ble oppringt dagen etter for oppfølging.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.