RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer enn ålreit

Jeg visste umiddelbart hva jeg ville forsøke til ålen og dens lette følge. Og det viste seg å fungere etter planen.

Selv om en del av ingrediensene her som rå purre, sennep og egg kan være vanskelig med en del viner, er ålen så fet og smaksrik at det uansett er den som tar mest plass.

De mange gode tilbehørene er med på å pakke inn den gode smaken fra fisken og gjøre retten virkelig komplett. Her har vi det aller meste: røyk, salt, syre, sødme og ikke minst fett. Da trenger vi en vin som også markerer seg, og jeg tenkte instinktivt på sherry. Nærmere bestemt på en Manzanilla eller Fino.

33292 Lustau Solera Reserva Manzanilla Papirusa, Jerez, Spania. Kr 170,-1/1 fl (Bestillingsutvalg)

var den jeg endte opp med å teste, men siden Vinmonopolet hadde et ekstra fokus på sherry i sitt siste nyhetsslipp, er det mange gode flasker som lett kan oppdrives. Blant nyhetene er

10340 Alegria Manzanilla, Jerez, Spania. Kr 70,- ½ fl (Grunnsortiment)

et rimelig og godt alternativ, mens

12210 la Gitana Manzanilla, Bod Hidalgo, Jerez, Spania. Kr 99,90 50 cl. (Distriktsortiment) også er en god representant for sjangeren.

Både Fino og Manzanilla-vinene er laget på druen palomino og er hetviner som forsterkes opp til ca 15 prosent alkohol. Det gir det beste utgangspunktet for florvekst. Flor er en type sopp som legger seg som et teppe over vinen inne i fatene. Den tilfører vinen smak og kompleksitet, ofte assosiert med lukten av gjær, samtidig som den beskytter vinen mot oksidasjon. Floren vokser seg kraftigere året gjennom i Sanlúcar de Barrameda, hvor Manzanilla-vinene lagres, dette gjør dem ofte litt lettere og friskere. At en Manzanilla ofte kan minne om salt sjø eller havbris, kobles av mange opp mot vinens nærhet til havet under lagringen.

Min vin duftet sjø, kalk og svakt rista mandler. Den er tørr, slank og elegant, med et svakt røkpreg i munnen. Konsentrert, lang og friskere enn mange andre manzanillaer som er tilgjengelig. Jeg opplevde at smakene satt veldig godt sammen, vinen gir et lite ekko til fisken med smaken av mineraler, røyk og salt sjø. Det blir bare bedre og bedre for hver munnfull og nye spennende smaker dukker opp.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere