Gå til sidens hovedinnhold

Mer enn et møbel

God funksjon og stilfullt design er ikke nok. Nå skal det gjøres personlig.

– Trenden nå er at folk vil ha historien bak designen. Historien gir identitet til produktet, man føler at man eier mer enn «bare et bord», sier Bente Frette Evje foran sitt egendesignede bordkonsept, «Fold It».

Hun er en av produktdesignstudentene ved Høgskolen i Akershus, som i disse dager viser sin avgangsutstilling på Norsk Design- og Arkitektursenter. Utstillingen spenner over et vidt spekter; blant annet møbler, lamper, skismøring, krykker, emballasje og smykker. Og historien bak produktene er i høyeste grad dokumentert: Frette Evjes hundre sider lange mastergrad beskriver alt fra ideen bak, til leting etter samarbeidsbedrifter.

Individuell tilpasning

At Frette Evje valgte å lage nettopp et bord, var ikke tilfeldig.

– Jeg ville vektlegge detaljene i hverdagen, og tenkte at et bord var ideelt, fordi man ofte samles rundt et bord, forteller hun.

Bordet er laget i gjennomsiktig akryl for å synliggjøre hvordan det er satt sammen.

– Vanligvis skjuler man elementer som er viktige for produktet som helhet, slik som skruer og hengsler. Jeg prøver å markere at alle detaljer i en design er like viktige. Bordet skal sende et signal om at man skal verdsette det man eier ned til den minste detalj, forklarer hun.

Hennes medstudent Jakob Aglen har helt konkret satt sin signatur på sitt produkt. På hvert møbel i hans møbelsystem skal det stå hvem produktet er laget av, dato, og hvem det er laget for.

– Ideen er at det skal være kontakt mellom den som kjøper møbelet, og den som har laget det. Man ser jo ofte det samme på gamle, håndlagde møbler, at den som står bak har risset inn navnet sitt, forklarer han, og forteller at han har ønsket å revitalisere synet på håndverket.

– Det som er bra med håndlaget, er at produktet kan tilpasses den enkelte bruker. Jeg har laget et møbelsystem der møbelet kan tilpasses til å bli alt fra sofabord til skrivebord til kommode, og der hver kombinasjon skal være unik. Jeg har også prøvd å trekke fram elementer som en kun får til manuelt.

Fra skolebenk til butikk

Flere av Aglens og Frette Evjes medstudenter har allerede fått vist fram produktene sine internasjonalt. Blant annet har Caroline Olssons lamper blitt vist som en del av utstillingen 100 % Norway, og Fredrik Wærnes' stol var i vår på møbelmessen i Milano.

Målet for de fleste er å få produktene fra prototype over i produksjon.

– Det hadde vært fint å avslutte mange år på skole med å få noe i produksjon. Uansett må jeg ut å lete etter en jobb, det er ikke alltid enkelt som designer, sier Frette Evje. Hun har søkt patent på bordet sitt, og vil i høst stille det ut hos Møbelringen.

– Jeg synes det er en fin måte å få presentert seg for folk og potensielle kunder på. Dessuten er det alltid bra med tilbakemelding på det en har laget.

Heller ikke Jakob Aglen sier nei takk om noen ønsker å begynne å lage møblene hans.

– Men det må nok noen justeringer til, påpeker han.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året