*Nettavisen* Nyheter.

Mer frihet for Vinderen-eldre

LOTTEHJEM: Driftsjef Turid Måge, byråd Sylvi Listehaug og daglig leder Helene Hortman holder fram sjekken. Foto: Foto: Live Sandven Slettebø

Denne uken fikk Vinderen bo- og servicesenter den gledelige nyheten at de når har blitt et sykehjem med Lotte-status. I praksis vil det si én million kroner som skal gi brukerne mer frihet.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØR NYHETEN: Det var underholdningsinnslag for beboerne før de fikk den store nyheten om at de har blitt et lotte-hjem.

VINDEREN: – Det er en glede for meg å gi dere denne sjekken. Hensikten er at beboere, brukere, pårørende og ansatte sammen skal komme frem til hva pengene skal brukes til, sier byråd Sylvi Listhaug (Frp) foran overraskede beboere som trodde de bare var samlet til underholdning i spisestuen.

Del på Facebook

Og i Lotte-hjemmets ånd var det flere av brukerne som hygget seg med et glass vin.

Ett av tre Lotte-hjem

Lokalavisene i Oslo har tidligere skrevet om at syv sykehjem i Oslo som denne sommeren har kjempet om å bli et såkalt Lotte-hjem. Vinderen bo- og servicesenter fikk tirsdag den gledelige nyheten om at de er ett av tre som får Lotte-status i år.

Ideen bak er at de eldre skal få større frihet og fleksibilitet. Rett og slett mer likt som da de bodde i sine egne hjem. Vinderen skal lære av Fagerborghjemmet som ble Lotte-hjem i 2008 med svært gode resultater. De ansatte spiser blant annet med beboerne, bruker egne klær på jobb, inkluderer de pårørende mer og har flere tilbud til beboerne.

– Det er viktig at man tenker på hvordan brukerne levde hjemme før de kom hit. Det er en menneskerett å få et godt tilbud når man blir eldre. Men det er ingen menneskerett å jobbe på et sykehjem. Derfor er det viktig at sykehjemmene ikke bare blir en arbeidsplass, men et godt hjem, sier Listehaug til Akersposten.

Sanser og erindring

Daglig leder, Helene Hortman, tror pengene blant annet vil bli brukt til flere kulturelle opplevelser og kanskje større frihet til selv å bestemme når man ønsker å spise middag.

– Nå skal vi sette oss ned og planlegge nøye. Flere her hos oss er mer vant med å spise middag på ettermiddagen enn på formiddagen som vi gjør i dag. Det er viktig at alle blir hørt. Vi er veldig opptatt av god kommunikasjon med både brukere, pårørende og ansatte, forklarer hun.

Men to ting kan hun likevel fastslå at det blir.

– Sansehage og erindringsrom. Sistnevnte er et rom laget spesielt for dem med demens. Her har vi ulike ting fra lang tid tilbake. Det er jo ofte slik at demensrammede ikke husker hva de spiste til frokost, men har mye å fortelle fra sin egen barndom. Når vi for eksempel viser bilder fra kongeparets forlovelse, husker de denne dagen ned til hver minste detalj, forklarer hun.

Ikke nok penger

Yvonne Andersen forteller at ideen om et Lotte-hjem kanskje høres flottere ut enn hva man vil få til. Hun er selv sykehusprest på Tåsenhjemmet som ble et Lotte-hjem i fjor.

– Den tildelte summen på én million kroner gjør ikke underverker for et sykehjem. Selv om alle monner drar og jeg er glad for at Vinderen får støtte, understreker hun.

– Det er viktig at man tenker på at selv om flere sykehjem ønsker å leve etter noen av prinsippene til Lotte-hjemmet, vil det aldri bli slik som Thyra Frank som overtok som bestyrer på Lotte-hjemmet og gjorde det til et unikt sykehjem.

Noe av det første de gjorde var for eksempel å brenne uniformene fordi det skapte for stor avstand til brukerne. Istedenfor sovemedisiner serverte de vin og undersøkelser viser at de eldre lever dobbelt så lenge som på andre sykehjem. De drar i tillegg på både sydenturer og andre ferier med beboerne. Dette tror ikke Andersen vil skje i Oslo.

– Jeg tror det er viktig å jobbe mer med holdninger. De skapes ikke via penger, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.